National

Defrisari masive in Parcul National Retezat: 35 de hectare de padure vor fi taiate

Publicat: 25 mart. 2015
1

35 de hectare din Parcul National Retezat, aflata in proprietatea Primariei Salasu de Sus, va fi defrisata treptat, potrivit informatiilor oferite de Directia Silvica Hunedoara. Taierile de padure in Parcul National Retezat au demarat, in acest an, fiind vizate, initial patru hectare, pentru care a fost emisa autorizatia de exploatare.

Insa, turistii care au intrat zilele trecute, in Parcul National Retezat, pe drumul forestier pe care se ajunge la Pietrele, au intalnit mai multe camioane incarcate cu lemne, care se intorceau de pe munte.

“Se defriseaza in Retezat fara nici o jena. Drumul Nucsoara – Carnic a fost inchis pana in 15 martie pentru ca ei sa se poata plimba linistiti cu camioanele. Au stricat drumul si din cauza tonajului”, a fost apelul publicat de Florin Pop Vancea, alaturi de imaginile videofilmate de acesta care aratau un transport de lemne, din Parcul National Retezat.

In zona Carnic a Parcului National Retezat au loc defrisari, solicitate, inca din anul trecut, de Primaria comunei Salasu de Sus, condusa la acea vreme de actualul deputat PSD Sorin Marica. Masa lemnoasa este apoi vanduta.

Reprezentantii Directiei Silvice Hunedoara sustin ca exploatarile forestiere din Parcul National Retezat sunt autorizate si treptat, cel mai probabil in urmatorii ani, vor ajunge la o suprafata de 35 de hectare, aflata in proprietatea Primariei Salasu de Sus. Deocamdata, exploatarea forestiera este avizata pe un teren de patru hectare.

Directorul Parcului National Retezat, Zoran Acimov, a declarat ca taierile copacilor din zona rezervatiei sunt legale.

 „Orice activitate derulata in Parcul National Retezat afecteaza negativ rezervatia”, spune Zoran Acimov, afirmand ca fondul forestier se va reface in timp.
 
Potrivit directorului PNR, si in anii 1950 in Retezat s-a defrisat o suprafata impresionanta, circa 10.000 de hectare de padure din aria protejata, insa „natura nu a stat in loc”.

Comentarii
Adauga un comentariu