Eveniment-Social

Se poate schimba total modul în care mâncăm carne! La Iași se face un experiment revoluționar culinar

Publicat: 09 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Se poate schimba total modul în care mâncăm carne La Iași se face un experiment revoluționar culinar
Noi combinații de condimente ce pot fi folosite la produsele din carne sunt testate la USAMV Iași într-un experiment inedit

Combinații surprinzătoare de condimente ce pot fi folosite la produsele din carne, testate într-un experiment al studenților Facultății de Zootehnie din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași. Aceștia experimentează împreună cu profesorii îndrumători cele mai potrivite condimente exotice ce ar putea fi folosite la produsele din carne. Este vorba de: curcumina, ghimbir, tarhon, oregano, rozmarin, fenicul, curry, coriandru, chimion

Studenții Facultății de Zootehnie din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) „Ion Ionescu de la Brad” din Iași experimentează, împreună cu profesorii îndrumători, cele mai potrivite condimente exotice. Acestea ar putea fi folosite la produsele din carne. În atelierele de microproducție procesare carne, tinerii de la specializările pentru Controlul și expertiza produselor alimentare și Inginerie și management în alimentație publică și agroturism au în lucru mai multe probe de carne. Pentru acestea au folosit diverse combinații de condimente exotice precum: curcumina, ghimbir, tarhon, oregano, rozmarin, fenicul, curry, coriandru, chimion.

S-au încercat noi condimente exotice pentru a frăgezi carnea, dar și pentru a crește apetitul atunci când vorbim despre consum

Noile condimente exotice au rolul de a frăgezi carnea, dar și de a crește apetitul atunci când vorbim despre consum.

„Probele pe care le facem noi în această perioadă au ca scop final brevetarea de noi produse. Practic, am încercat noi condimente exotice pentru a frăgezi carnea, dar și pentru a crește apetitul atunci când vorbim despre consum. Am sesizat că este nevoie pe piață de astfel de produse și încercăm să le înlocuim pe cele tradiționale, usturoi, piper și boia. Nu știu câtă lume se mai regăsește în acele condimente; încercăm să venim și cu o altă alternativă a produselor noastre vizavi de gradul de condimentare, de tot ce se înseamnă frăgezire, pentru a surprinde o structură de maturare corespunzătoare. Pentru fiecare produs testat s-au folosit câte trei feluri de condimente, pentru a nu fi agresive și pentru a obține produse ce ar putea fi introduse în piață, să le brevetăm”, a declarat șef lucr. dr. Marius Ciobanu, cadru didactic la disciplina Tehnologia procesării cărnii, din cadrul USAMV Iași.

Centrul pentru valorificarea microproducției agricole și veterinare, respectiv de produse tradiționale, la USAMV Iași

Până la brevetarea noilor condimente obținute la USAMV Iași, o parte dintre studenții aflați în ultimul an de studii au ales ca pentru lucrarea de licență să studieze același subiect, al condimentelor exotice potrivite pentru carne. După ce produsele trec de toate etapele tehnologice, acestea sunt testate în cadrul laboratoarelor de analize senzoriale pe care le au studenții în cadrul activităților didactice. De completat că, la Universitatea de Agronomie se va deschide și un Centru pentru valorificarea microproducției agricole și veterinare, respectiv de produse tradiționale.

Astfel, de la magazinul alimentar cu produse proprii vor putea fi achiziționate diverse alimente ce provin din fermele universității, din atelierele de micro-producție. În urma activităților desfășurate în fermele și atelierele de micro-producție ale facultăților de Agricultură, Horticultură, Zootehnie și Medicină Veterinară, studenții și cadrele didactice obțin diverse produse, cum ar fi preparate din carne, lactate, produse de panificație, legume, fructe, vin, dar și răsaduri, puieți sau viță-de-vie. Toate aceste produse tradiționale „made by USAMV Iași” vor fi comercializate la acest magazin alimentar care va fi deschis chiar în campusul Universității de Agronomie Iași, din Dealul Copoului.

Studenții de la specializările ce aparțin de ingineria produselor alimentare, de la Facultatea de Agricultură, au participat deja la întreg fluxul tehnologic al primei șarje de bere în care a fost adăugat ghimbir natural

În premieră, tot la USAMV din Iași se testează rețeta berii cu ghimbir în atelierul propriu de microproducție. Așadar, studenții de la specializările ce aparțin de ingineria produselor alimentare, de la Facultatea de Agricultură, au participat deja la întreg fluxul tehnologic al primei șarje de bere în care a fost adăugat ghimbir natural, întreg demersul având în exclusivitate scop didactic. Este o inițiativă specială a instituției de învățământ. În cadrul testărilor finale sunt apreciate calitatea spumei, timpul de spargere a acesteia, culoarea, aroma, prezența bioxidului de carbon, iar studenții care au participat la testare, inclusiv la degustare în cadrul laboratoarelor de analiză senzorială, sunt încântați de produsul obținut.

Adauga un comentariu