Diverse

Delta din Transilvania, un loc cunoscut de straini, dar prea putini de romani…

Publicat: 16 aug. 2018
14

Pare aproape imposibil pentru multi dintre noi sa stim ca in afara de incredibila Delta a Dunarii, mai exista inca o Delta in Romania? Si totusi, acest lucru este cat se poate de real. Este vorba de un colt de Rai aflat in Valea Fizesului din zona Clujului. Un loc cunoscut de straini, dar prea putini de romani…

Delta din Transilvania – Aici exista 93 de specii de pasari de apa. In locul acesta numit pe drept cuvant de oamenii de stiinta Delta din inima Transilvaniei, traiesc nu mai putin de 93 de specii de pasari de apa, printre care cateva dintre cele de mare interes de salvare pe plan mondial, respectiv rata rosie, cristelul de camp si soimul dunarean.

Cei care reusesc sa ajunga in aceasta minunatie a naturii pot vedea insa si berze albe, starci cenusii si multe alte specii de o rara frumusete. Specialistii afirma ca Valea Fizesului este cel mai important loc unde se cuibaresc pasarile de apa din interiorul Transilvaniei.

Delta din Transilvania – 120 de hectare de stufaris. Din cele 120 hectare de stufaris face parte si Lacul Stiucilor, de 26 hectare, cu o adancime de 10-12 metri, alimentat constant de paraiele si izvoarele din zona. Exista unele zvonuri ca pe fundul lacului s-ar afla o veche cariera de sare, care ar data de pe vremea romanilor. Cu aproape 2000 de ani in urma, se crede ca un mal s-ar fi surpat in urma unei alunecari naturale, s-a creat o vale iar aceasta s-a umplut cu apa. Istoria spune ca, in timp, in apa lacului s-ar afla pradatori imensi, chiar de marimea unui om.

Bazinul Fizesului este o zona protejata (arie de protectie speciala avifaunistica – SPA) situata in Transilvania, pe teritoriul judetului Cluj.

Localizare. Aria naturala se afla in partea central-estica a judetului Cluj, pe teritoriile administrative ale comunelor Fizesu Gherlii, Geaca, Sic si Taga si pe cel al orasului Gherla. Situl este strabatut de drumul judetean DJ109C, care leaga municipiul Gherla de satul Geaca.

Descriere. „Bazinul Fizesului” a fost declarat arie de protectie speciala avifaunistica prin Hotararea de Guvern nr. 1284 din 24 octombrie 2007 (privind declararea ariilor de protectie speciala avifaunistica ca parte integranta a retelei ecologice europene Natura 2000 in Romania) si se intinde pe o suprafata de 1.627 hectare.

Situl include rezervatiile naturale: Lacul Stiucilor (lac populat cu stiuca, un peste ce apartine subspeciei teleosteanilor), Stufarisurile de la Sic (zona umeda alcatuita din mlastini, iazuri si luciu de apa, cu vegetatie de stuf si papura) si Valea Legiilor.

Aria protejata aflata in bazinul raului Fizes (afluent de dreapta al Somesului Mic) si incadrata in bioregiunea geografica continentala a Campiei Transilvaniei (subunitate geomorfologica a Depresiunii colinare a Transilvaniei), reprezinta o zona naturala (rauri, lacuri, mlastini, turbarii, pasuni, terenuri arabile si culturi, paduri de foioase si paduri in tranzitie) ce asigura conditii de hrana, cuibarit si vietuire pentru mai multe specii de pasari migratoare, de pasaj sau sedentare.

Biodiversitate. Situl prezinta o arie naturala cu noua tipuri de habitate (Paduri dacice de stejar si carpen, Tufarisuri subcontinentale peri-panonice, Pajisti stepice subpanonice, Pajisti si mlastini saraturate panonice si ponto-sarmatice, Pajisti de altitudine joasa (Alopecurus pratensis, Sanguisorba officinalis), Lacuri eutrofe naturale cu vegetatie tip Magnopotamion sau Hydrocharition, Comunitati de liziera cu ierburi inalte higrofile de la nivelul campiilor, pana la cel montan si alpin, Vegetatie forestiera panonica cu Quercus pubescens si Vegetatie de silvostepa eurosiberiana cu Quercus spp.) ce adapostesc si conserva o gama floristica si faunistica diversa, exprimata atat la nivel de specii cat si la nivel de ecosisteme terestre.

Fauna. La baza desemnarii sitului se afla cateva specii avifaunistice enumerate in anexa I-a a Directivei Consiliului European 147/CE din 30 noiembrie 2009 (privind conservarea pasarilor salbatice), unele aflate pe lista rosie a IUCN.

Mamifere cu specii protejate prin Directiva Consiliului European 92/43/CE din 21 mai 1992 (privind conservarea habitatelor naturale si a speciilor de fauna si flora salbatica)sau aflate pe lista rosie a IUCN: cerb (Cervus elaohus), caprioara (Capreolus capreolus), lup cenusiu(Canis lupus), ras (Lynx lynx), mistret (Sus scrofa), vulpe (Vulpes vulpes), harciog (Cricetus cricetus), dihor (Mustela putorius), iepure de camp (Lepus europaeus);

Reptile si amfibieni: sarpele de alun (Coronella austriaca), sarpele de apa (Natrix tessellata), naparca (Anguis fragilis), soparla de camp (Lacerta agilis), guster (Lacerta viridis), broasca raioasa verde (Bufo viridis), brotac verde de copac (Hyla arborea), broasca raioasa (Bufo bufo), broasca-rosie-de-padure (Rana dalmatina), broasca-rosie-de-munte (Rana temporaria), broasca mare de lac (Rana ridibunda), salamandra de foc (Salamandra salamandra);

Flora. Flora sitului este una diversa si alcatuita din arbori si arbusti cu specii de: stejar (Quercus robur), gorun (Quercus petraea), carpen (Carpinus betulus), cer (Quercus cerris), plantatii cu pin rosu si pin negru, arin (Alnus glutinosa), rachita (Salix alba), zalog (Salix cinerea), porumbar (Prunus spinosa), paducel (Crataegus monogyna).

Stratul ierbos are in componenta raritati floristice protejate prin aceeasi Directiva CE 92/43/CE din 21 mai 1992; printre care: joldeala (Serratula wolffii), astragalus (Astragalus exscapus), zavacusta (Astragalus dasyanthus), ghiocei (Galanthus nivalis), stanjenei (Iris pontica) sau iarba „Sfintei Marii” (Hierochloe australis).

 
Adauga un comentariu