National

Delta Vacaresti, laudata in The Guardian: Natura a transformat un esec al comunistilor intr-un loc unic din Bucuresti

Publicat: 15 iun. 2016
1

Parcul Natural Vacaresti, primul parc natural urban din Europa continentala, a atras atentia presei straine, care sustine ca zona arata modul in care natura a transformat un esec al comunistilor intr-un loc unic din Bucuresti.

„Rareori gasesti mai mult de o mana de oameni cand vizitezi Vacaresti, mlastina salbatica din Bucuresti, care se afla la doar 30 de minute de centrul orasului”, scriu jurnalistii de la The Guardian, precizand ca aproape nimeni nu indrazneste sa paseasca in parcul propriu zis.

Jurnalistii noteaza ca mlastina Vacaresti a fost creata de natura fara ca omul sa intervina si a devenit unul dintre cele mai diverse ecosisteme din tara noastra.

„Luna trecuta, dupa o campanie de patru ani, dusa de un grup mic, dar hotarat de activisti, guvernul i-a acordat statut de zona protejata, ceea ce face ca in mod oficial cele 183 de hectare din Vacaresti sa devina unul dintre cele mai mari parcuri naturale urbane din Europa.

Diversitatea peisajelor este fascinanta. Marginea din nord este o pajiste cu iarba salbatica, nuci, plopi, ulmi, dar cand te aventurezi mai mult, printre cele trei lacuri din inima mlastinii, vegetatia devine si mai densa si caracteristica zonelor umede: cu diferite tipuri de salcie si nuferi”, noteaza strainii.

Acestia mai scriu ca aici ai ocazia sa vezi 100 de specii de pasari si, cu putin noroc, specii protejate, precum buhaiul de balta cu burta rosie.

The Guardian aminteste ca initial aici ar fi trebuit sa fie un cartier al orasului, construit de comunisti pe o mlastina si unde ar fi trebuit sa fie sedii noi pentru Ministerul Jutitiei si Curtea Suprema. Tot aici era si un lac artificial care facea parte dintr-un proiect de infrastructura hidrologica al lui Ceausescu, care presupunea ca Bucurestiul sa fie conectat la Dunare.

„Niciunul dintre proiecte nu a fost finalizat. In 1989 revolutia romana l-a indepartat pe presedintele Nicolae Ceausescu de la putere. El a fost executat, iar planurile sale au fost abandonate. Si chiar daca lacul era intr-un stadiu avansat, un mare defect de inginerie l-a facut inutil. Si asa a ramas Vacarestiul un lac gol ascuns in spatele unor diguri mari, in mijlocul unuia dintre cele mai dense orase din Europa”, mai spun jurnalistii.

The Guardian a stat de vorba si cu Dan Barbulescu, directorul executiv al Asociatiei Parcul Natural Vacaresti, care a povestit jurnalistilor cum a inceput povestea cu Delta din Bucuresti, oferindu-le detalii si despre speciile care traiesc in zona.

„Nu avem nici cea mai mica idee despre cum au ajuns vidrele in Vacaresti”, le-a spus Barbulescu, care a condus campania pentru ca delta sa fie declarata arie protejata. „Dar cu siguranta arata cat de limpede si buna este apa”, a continuat el.

Acum, principala provocare, spune Barbulescu, este crearea unei asociatii care sa administreze parcul, pentru ca una dintre cele mai mari probleme o reprezinta oamenii care vin si fac gratare, dar lasa in urma gunoaie. Nici hotii sau braconierii nu sunt de ignorat.

Adauga un comentariu