Boli si tratamente

Dementa. Tipuri de dementa, simptome timpurii si cauze

Publicat: 25 mart. 2019
25

Dementa este un termen colectiv folosit pentru a descrie diverse simptome ale declinului cognitiv, cum ar fi uitarea. Acesta este un simptom al mai multor afectiuni subiacente si tulburari cerebrale. Exista mai multe tipuri de dementa, printre care:

1. Boala Alzheimer. Este o afectiune care determina moartea celulelor nervoase, ceea ce ingreuneaza transmiterea semnalelor de la creier in restul corpului.  Tesutul cerebral la o persoana cu Alzheimer are in mod progresiv mai putine celule nervoase si conexiuni, iar marimea totala a creierului se micsoreaza. 2. Dementa cu corpi Lewy. Este o afectiune neurodegenerativa legata de structurile anormale din creier. Modificarile creierului implica o proteina numita alfa-sinucleina. Este al doilea tip cel mai frecvent de dementa progresiva dupa dementa bolii Alzheimer. Depunerile de proteine, numite corpi Lewy, se dezvolta in celulele nervoase din regiunile creierului implicate in gandire, memorie si miscare. Leziunile determina o scadere progresiva a abilitatilor mentale. Persoanele cu dementa corp Lewy pot prezenta halucinatii vizuale si schimbari in atentie si vigilenta. Alte efecte includ simptomele bolii Parkinson, cum ar fi muschii rigizi, miscarea lenta si tremurul.

3. Dementa mixta. Se refera la un diagnostic de doua sau trei tipuri care apar impreuna. De exemplu, o persoana poate prezenta atat boala Alzheimer, cat si dementa vasculara in acelasi timp. 4. Boala Parkinson. Este marcata si de prezenta corpurilor Lewy. Desi Parkinson este adesea considerata o tulburare de miscare, ea poate duce, de asemenea, la simptome de dementa. 5. Boala Huntington. Se caracterizeaza prin anumite tipuri de miscari necontrolate, dar include si dementa.

Alte tulburari care duc la simptome de dementa includ: dementa frontotemporala, cunoscuta si sub numele de boala lui Pick; hidrocefalia cu presiune normala atunci cand excesul de lichid cefalorahidian se acumuleaza in creier; atrofia corticala posterioara seamana cu schimbarile observate in boala Alzheimer, dar intr-o alta parte a creierului; sindromul Down creste probabilitatea aparitiei Alzheimerului la tineri.

Semnele precoce ale dementei pot include: schimbari in memoria pe termen scurt; modificari ale dispozitiei; probleme in gasirea cuvintelor potrivite; apatie; confuzie; repetitia – aceeasi intrebare pusa de mai multe ori, aceeasi intamplare povestita de mai multe ori aceleiasi persoane, intr-un timp scurt, dificultatea in a urmari o poveste; probleme cu indeplinirea sarcinilor de zi cu zi; probleme cu directia, dificultatea de adaptare la schimbari.

Cauzele de dementa. Dementiile pot fi cauzate de moartea celulelor creierului, iar boala neurodegenerativa – moartea progresiva a celulelor cerebrale care se intampla de-a lungul timpului – este asociata cu majoritatea dementelor. Cu toate acestea, nu se cunoaste daca dementa provoaca moartea celulelor creierului sau moartea celulelor creierului cauzeaza dementa. O leziune a capului, un accident vascular cerebral sau o tumoare pe creier, sunt alte cauze – dementa vasculara (de asemenea, numita dementa multi-infarct) – care rezulta din moartea celulelor creierului cauzata de afectiuni cum ar fi boala cerebrovasculara, de exemplu, accident vascular cerebral. Aceasta impiedica fluxul sanguin normal, privand celulele creierului de oxigen; Leziunile – dementa post-traumatica este direct legata de moartea celulelor creierului cauzata de leziuni.
Unele tipuri de traumatisme cerebrale traumatice – in special daca sunt repetitive, cum ar fi cele primite de jucatori sportivi – au fost legate de anumite demente care apar mai tarziu in viata.

Dementa poate fi, de asemenea, cauzata de: boli prionice – de exemplu, boala Creutzfeldt-Jakob; infectia cu HIV – modul in care virusul dauneaza celulelor creierului nu este sigur, dar se stie ca se intampla; factorii reversibili – unele demente pot fi tratate prin inversarea efectelor cauzelor care stau la baza, incluzand interactiunile cu medicamentele, depresia, deficientele vitaminelor si anomaliile tiroidiene.

Adauga un comentariu