News Flash:

Demisia

27 Mai 2008
1659 Vizualizari | 1 Comentarii
Demisia
Potrivit codului muncii, demisia reprezinta actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa indeplinirea unui termen de preaviz. Demisia trebuie formulata in scris, o demisie verbala sau tacita neavand valoare din punct de vedere juridic. Nu este obligatoriu ca salariatul sa isi motiveze demisia. Scopul preavizului este acela de a asigura angajatorului posibilitatea de a lua masurile necesare inlocuirii salariatului demisionar, evitandu-se astfel consecintele negative pe care le-ar putea avea incetarea intempestiva a contractului individual de munca. In ceea ce priveste termenul de preaviz, acesta este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariatii cu functie de executie, respectiv de 30 zile calendaristice pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

Pe toata durata preavizului, contractul individual de munca va continua sa-si produca efectele. In cazul in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat in mod corespunzator. La data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv, contractul de munca inceteaza. In situatia in care angajatorul nu-si indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca, salariatul poate demisiona fara preaviz. Consecinta total nefavorabila persoanei careia i-a incetat contractul de munca prin demisie este imposibilitatea de a beneficia de indemnizatia de somaj. Potrivit prevederilor legii nr. 76/2002, incetarea contractului individual de munca prin demisie intr-o perioada mai mica de 12 luni de la incadrarea in munca atrage obligatia restituirii integrale a sumelor acordate ca prime de instalare. Pentru mai multe amanunte pot fi consultate dispozitiile codului muncii.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

demisia demisie verbala
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

DEMELZA  | #35892
fiti amabili, as vrea sa stiu ce efecte negative are demisia in cariera cuiva. de pilda sa pierzi din vechimea in munca,etc.
rog raspuns urgent
sunt chiar in situatia de a prefera demisia sa plec dintr-un loc de munca unde am un salariu mic care n-as vrea sa fie comunicat patronului unde doresc sa-mi iau job dupa demisie, si de aceea nu vreau sa plec prin transfer,mai ales ca sunt sanse ca cei unde lucrez acum sa-mi refuze transferul.
deci ce pierd daca-mi dau demisia, in afara de dreptul la somaj?
multumesc anticipat pentru raspuns
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2803 (s) | 22 queries | Mysql time :0.158328 (s)