International

Demisia lui Boris Johnson este cerută de propriul său partid. Ce probleme ar putea provoca

Publicat: 19 ian. 2022
boris johnson un politician britanic
Demisia lui Boris Johnson este cerută de membri propriului partid

Demisia lui Boris Johnson, premierul britanic, este cerută de propriul lui partid. Motivul revoltei sunt petrecerile pe care cunoscutul politician le-a organizat la reședința sa, într-o perioadă în care țara era într-o carantină strictă.

Controversatele petreceri au avut loc la reședința de pe Downing Street, dar și la câteva birouri guvernamentale. În legătură cu acest subiect, premierul a declarat că nu avea idee că încalcă regulile lockdown-ului.

Motivul pentru care parlamentarii cer demisia lui Boris Johnson

În prezent, premierul conservator în vârstă de 57 de ani se confruntă cu cea mai gravă criză de la începutul mandatului. Acesta este criticat deschis de membri propriului partid. Miercuri, Boris Johnson și-a cerut scuze, în Parlament, pentru că a fost prezent la una dintre controversatele petreceri, organizată în mai 2020. Johnson susține că a crezut că este vorba de o reuniune de lucru.

Dar de atunci, au apărut și alte dezvăluiri. O petrecere a fost organizată în Downing Street – fără Boris Johnson – chiar în ajunul funeraliilor prinţului Philip, în aprilie 2021. Asta, în timp ce regina Elisabeta a II-a a asistat la funeraliile soţului său singură în capela castelului Windsor, imagine simbolică a rigorii măsurilor de carantină. Și pentru această petrecere Boris Johnson și-a cerut scuze, de data aceasta chiar de la regină.

În prezent are loc o anchetă privitoare la acuzațiile că în timpul carantinei ar fi fost organizate mai multe petreceri, atât la reședința din Downing Street 10, cât și în câteva birouri guvernamentale. Investigația este coordonată de Sue Gray, înalt funcționar guvernamental.

Premierul britanic susține că nu i s-a adus la cunoștință că, prin organizarea unei petreceri cu băuturi în grădina reședinței din Downing Street 10 ar încălca restricțiile impuse de lockdown.

„Nimeni nu m-a avertizat că ar fi împotriva regulilor”, a declarat premierul, adăugând: „Mi-aș fi amintit lucrul ăsta”.

Fostul său consilier Dominic Cummings susține în continuare că l-a avertizat pe Boris Johnson la vremea respectivă și îl acuză că a mințit în Parlament pe această temă.

Demisia lui Boris Johnson ar putea provoca probleme

Pentru a obține demiterea premierului, 54 din cei 360 de parlamentari conservatori din Parlament trebuie să scrie scrisori de neîncredere către președintele Comitetului 1922 al partidului. Aproximativ 20 de parlamentari conservatori care și-au câștigat locurile la ultimele alegeri din 2019 intenționează să trimită astfel de scrisori. Alți câțiva au spus deja că au scris astfel de scrisori.

O analiză realizată de ziarul The Times a arătat că 58 de parlamentari conservatori l-au criticat deschis pe Johnson. De asemenea, liderii opoziției l-au acuzat pe Johnson că este un „mincinos în serie” și i-au cerut să demisioneze. Răsturnarea premierului ar lăsa însă Regatul Unit într-un impas care ar putea dura luni întregi, în timp ce Occidentul se confruntă cu criza din Ucraina, iar a cincea economie din lume se confruntă cu cea mai mare inflație din ultimii 50 de ani, declanșată de pandemia de COVID.

În anul 2021, un parlamentar din partidul lui Boris Johnson a fost înjunghiat de mai multe ori în timpul unei întâlniri cu reprezentanţi locali în circumscripţia sa. Parlamentarul a primit imediat îngrijiri la faţa locului. La finalul anchetei, poliţia a anunţat arestarea autorului atacului, spunând că nu sunt căutaţi şi alţi suspecţi.

Mama premierului britanic a decedat în 2021.

Judecata soților Ceaușescu
Adauga un comentariu