Actualitate

Demolarea magazinelor de la metroul din Bucureşti. Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu: „Chioşcurile erau amplasate ilegal” – LIVE VIDEO

Publicat: 07 apr. 2021
magazine metrorex demolate
Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a fost prezent, miercuri, 7 aprilie 2021, la staţia de metrou Ştefan cel Mare, unde s-a dat startul desfiinţării chioşcurilor, oficialul menţionând faptul că acestea nu au avut autorizaţie de construire şi îngreunează ieşirea în caz de incendiu

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a fost prezent, miercuri, 7 aprilie 2021, la staţia de metrou Ştefan cel Mare, unde s-a dat startul desfiinţării chioşcurilor, oficialul menţionând faptul că acestea nu au avut autorizaţie de construire şi îngreunează ieşirea în caz de incendiu.

„Nu există nicio autorizaţie de construire dată nici de Sectorul 2, nici de Capitală, nici de nimeni, drept urmare, aceste construcţii sunt amplasate ilegal în Sectorul 2. Înţeleg şi există un raport al Metrorex că îngreunează inclusiv ieşirea în caz de incendiu şi aseară Poliţia Locală a suspendat activitatea acestor agenţi economici şi, de asemenea, am dat o dispoziţie pentru desfiinţarea lucrărilor construite ilegal”, a spus Radu Mihaiu.

Marfa rămasă în magazine va fi stocata până va fi recuperată

Potrivit primarului Sectorului 2 a menţionat că administrarea acestor spaţii este în sarcina Metrorex, însă fiind domeniul public al statului, Poliţia Locală şi Jandarmeria poate sprijini instituţiile statului pentru eliberarea construcţiilor amplasate ilegal.

„În acest moment, din punctul nostru de vedere, administrarea acestor spaţii este a Metrorex. Înţeleg că o societate, am vorbit mai devreme cu un administrator al Sindomet, dacă nu mă înşel, care spunea că au contract. Înţelegerea mea este că acest contract este expirat (…) Aceste construcţii nu au autorizaţie de construire şi sunt un real pericol în ceea ce priveşte evacuarea la incendiu”, a subliniat Radu Mihaiu.

Primarul a mai ţinut să adauge că, dacă patronii nu-şi iau marfa, ea va fi ridicată şi transportată într-o locaţie unde să fie în siguranţă, de unde va putea fi recuperată ulterior.

„Eu sper să finalizăm astăzi, depinde cum ne mişcăm şi cu evacuarea mărfii. Cred că astăzi se finalizează la staţia de metrou Ştefan cel Mare, posibil şi Pipera şi mă aştept ca, până la finalul săptămânii, să eliberăm şi Piaţa Iancului, acestea fiind singurele trei staţii de metrou din Sectorul 2 unde există construcţii amplasate ilegal”, a precizat Radu Mihaiu.

Nemulţumirea Ministerului Transporturilor

Pricipala nemulțumire a ministerului Transporturilor a fost că, ani la rând, magazinele de la metrou au plătit chirii, dar banii au ajuns la firma sindicatului și nu mai departe în conturile Metrorex și ale ministerului. În altă ordine de ide, legea prevede clar că Metrorex nu poate încasa bani din chirii.

Astfel, astăzi a început evacuarea magazinelor, în cursul zilei de miercuri, a micilor comercianți din subteran, cu ajutorul poliției, jandarmeriei, acțiune la care va participa inclusiv presa.

Radu Mihaiu a menţionat faptul că spațiile comerciale nu aveau autorizații de construire și că Poliția a suspendat activitatea firmelor.

„Marfa din chioșcurile care nu fost evacuate va fi preluată cu proces verbal și depozitată, iar proprietarii vor putea să o recupereze”, a aprecizat primarul.

Primarul a adăugat că are „toată simpatia” pentru angajații firmelor care dețineau chișcurile, dar că au fost păcăliți, pentru că lucrau în spații amplasate ilegal.

1.600 de persoane şi-au pierdut locurile de muncă

Președintele sindicatului Metrorex, Ion Rădoi, a transmis miercuri, 7 aprilie 2021, în timpul scandalului de la metrou, că aproximativ 1.600 de persoane și-au pierdut locurile de muncă.

Interpelat dacă cunoaşte câți oameni și-au pierdut locurile de muncă, odată cu evacuarea spațiilor comerciale de la metrou, președintele sindicatului Metrorex, Ion Rădoi, a declarat că „în total sunt vreo 1.600 de oameni care lucrau. Cu familiile lor, se amplifică.”

„Probabil că le oferă dânșii ceva. Nu vedeți ce grijă au de oameni și de protecție socială? Ei și familiile lor ar trebui să acum să se ducă la Primărie și să nu mai plece de acolo. Să le dea de muncă dacă tot au luat o măsură abuzivă.”, a adăugat Ion Rădoi la Realitatea Plus.

Reamintim faptul că evacuarea și distrugerea spațiilor comerciale din incinta Metrorex a început miercuri dimineață, cu stația Ștefan cel Mare.

Comentarii
  • O timpenie justificata cu argumente idioate! Ce au cistiga!? 1600 oameni pe drumuri, haos și distrugeri în stațiile de metrou! Puteau fi eventual, sistematizate, dotate cu sisteme anti incendiu și oamenii lăsați în pace! Chiria putea fi plătită la stat! ESTE O ACTIUNE POLITICA INIȚIATĂ DE JIVINELE DIN USR-PLUS!!

Adauga un comentariu