National

Denunt: Fostul sef al SRI, Virgil Magureanu, ar fi primit bani de la Irina Socol, fosta sefa a Siveco

Publicat: 15 mart. 2016
1

Unul dintre cele sapte denunturi depuse la DNA de Alina Magureanu, fosta nora a lui Virgil Magureanu, se refera la dosarul Siveco. Avocata Irinei Socol, sefa companiei abonate la contracte cu statul, l-ar fi avertizat pe Virgil Magureanu ca urmeaza sa fie audiat in acest dosar.

Mai mult, fostul sef al SRI si sotia sa ar fi primit bani de la Irina Socol in schimbul interventii facute pentru a facilita companiei castigarea de licitatii, se arata in denunt.

Dupa vizita avocatei Irinei Socol, Virgil Magureanu „a ordonat celor doua salariate ale sale sa caute toate actele referitoare la tranzactiile efectuate cu SIVECO SA in decursul anilor si sa le completeze, astfel incat sa se creeze aparenta unor tranzactii legale intre cele doua societati. Din discutiile pe care le-am purtat cu cele doua salariate ale lui Magureanu Virgil a rezultat faptul ca ProRomania Consult nu a prestat real nici un fel de activitate in folosul SIVECO SA care sa justifice respectivele plati si, de asemenea, ca Magureanu Virgil si Magureanu Maria primeau frecvent si alte sume mari de bani cash de la Socol Irina in schimbul unor interventii facute la diverse autoritati ale statului in vederea facilitarii castigarii de licitatii”, se arata in denunt.

Mai mult, Alina Magureanu spune ca a fost de fata cand s-au facut astfel de plati: „Am si asistat in cateva randuri, cand ma aflam impreuna cu sotul meu in casa socrilor mei, la efectuarea unor astfel de plati. Nu imi mai aduc aminte cu precizie la ce institutii au fost facute interventiile solicitate de Socol Irina si la care asistasem involuntar la discutiile dintre ea si Magureanu Virgil, cu exceptia celei facute in cursul anului 2002-2003 in vederea livrarii unor programe de calculator pentru Primaria Municipiului Bucuresti si unde Socol Irina a solicitat aranjarea licitatiei, prin eliminarea firmei Intrarom, si ulterior a insistat pentru urgentarea efectuarii platilor desi, spunea ea, programele nu prea functionau. Am cunostinta de faptul ca Magureanu Virgil a discutat direct cu Basescu Traian in legatura cu rezolvarea acestor aspecte, lucru care l-a povestit in cursul intalnirilor cu Socol Irina, iar aceasta a fost extrem de satisfacuta de rezolvarea rapida a problemelor de la Primaria Bucuresti”.

Avocata Irinei Socol, Lucia Musat, este in relatii stranse cu familia Magureanu. De altfel, spune fosta nora a acestora, Virgil Magureanu a fost cel care i-a recomandat-o Irina Socol pe avocata.

Irina Socol a fost condamnata in vara anului trecut la trei ani si jumatate de inchisoare cu executare pentru evaziune fiscala, insa decizia Tribunalului Bucuresti nu este definitiva.

Anchetatorii au descoperit operatiuni fictive, in valoare de 10 milioane de euro, prin intermediul a 50 de firme.

La inceputul anilor ’90, Irina Socol a fondat compania Siveco Romania, care a devenit cel mai mare producator autohton de soft.

Adauga un comentariu