National

Departament anticoruptie in sanatate

Publicat: 11 apr. 2012
1

@ Obiectivul general al proiectului este imbunatatirea calitatii si eficientei serviciilor publice din sistemul sanitar românesc prin sprijinirea procesului de descentralizare sectoriala si promovarea integritatii si a responsabilitatii in cheltuirea fondurilor publice @ Potrivit ministrului Sanatatii, cu toate ca, an de an, s-au propus imbunatatiri in cadrul legislativ si au existat fonduri importante, „sectorul de sanatate este perceput ca ineficient, corupt si rigid”

Departamentul Anticoruptie infiintat in 2011 in cadrul Ministerului Sanatatii a devenit operational. „Infiintarea unei structuri de integritate la Ministerul Sanatatii s-a incercat sa se faca inca de acum trei ani, insa au fost o serie de piedici”, a subliniat, miercuri, in conferinta de lansare a structurii de integritate a Ministerului Sanatatii, Alexandru Cumpanasu, de la Asociatia de Implementare a Democratiei.

Potrivit acestuia, eforturile intreprinse intre 2008-2010 au condus la conturarea necesitatii unei structuri specializate pentru prevenirea coruptiei in sistemul de sanatate, in contextul in care, potrivit unui studiu, 91% din populatie considera coruptia ca o problema fundamentala in general.

In vederea operationalizarii structurii de integritate, Ministerul Sanatatii si Asociatia pentru Implementarea Democratiei au dezvoltat proiectul „Buna Guvernare prin Integritate si Responsabilitate in Sistemul de Sanatate Românesc”, cofinantat din Programul Operational „Dezvoltarea Capacitatii Administrative”.
Obiectivul general al proiectului este imbunatatirea calitatii si eficientei serviciilor publice din sistemul sanitar românesc prin sprijinirea procesului de descentralizare sectoriala si promovarea integritatii si a responsabilitatii in cheltuirea fondurilor publice.

Alexandru Cumpanasu a precizat ca aceasta structura urmareste sa imbunatateasca managemntul unitatilor sanitare, modul cum se fac achizitiile publice si alte probleme de fraude. „Nu are ca principala preocupare coruptia medicilor”, a afirmat acesta. El a adaugat ca un sistem slab finantat, cum este cazul Ministerului Sanatatii, trebuie sa foloseasca banii cu mare atentie.

Totodata, Cumpanasu spune ca aceasta structura este necesara pentru ca pacientii sa nu mai fie nevoiti sa cumpere medicamente când se interneaza, iar managerii sa nu mai achizitioneze produse cu preturi de patru – cinci ori mai mari.

Un sistem corupt si rigid

Ministrul Sanatatii
, Ladislau Ritli, a declarat miercuri, cu prilejul lansarii proiectului „Buna Guvernare prin Integritate si Responsabilitate in Sistemul de Sanatate Românesc”, ca este un proiect „menit sa traduca in viata stradaniile noastre, eforturile noastre mai vechi, de a preveni coruptia si de a asigura un climat de integritate si responsabilitate in sistemul sanitar”.

Acesta a accentuat ca sistemul se confrunta cu foarte multe probleme, dificultati si multiple provocari, care se rasfrâng, in ultima instanta, asupra bolnavilor, asupra cetatenilor. Ritli a adus in discutie faptul ca, intr-un sistem unde nu exista sau nu se aplica masuri transparente, interesele personale sau de grup pot prejudicia obiectivele generoase ale acelui sistem.

Potrivit ministrului Sanatatii, cu toate ca an de an s-au propus imbunatatiri in cadrul legislativ si anual au existat fonduri importante, „sectorul de sanatate este perceput ca ineficient, corupt si rigid”. „Cetatenii Românei se plâng de calitatea serviciilor medicale si de costul acestora, profesionistii sunt deziluzionati de salarii, de dotarea tehnica”, a afirmat ministrul.

Ladislau Ritli a anuntat ca proiectul Legii Sanatatii se va afla in dezbatere publica pâna la sfârsitul lunii aprilie.

Prim-ministrul Mihai-Razvan Ungureanu considera ca structura de integritate creata in cadrul Ministerului Sanatatii va reprezenta pentru cetatean o garantie ca accesul la serviciile de sanatate este neconditionat si transparent si ca banul public alocat acestui domeniu este gestionat corect si eficient. „Obiectivul acestui proiect este prezervarea si imbunatatirea calitatii actului medical prin responsabilizarea celor implicati si asigurarea unui climat de integritate. (…) Sper ca prin crearea acestei structuri o parte din neincrederea existenta la nivelul cetatenilor in serviciile medicale din România sa se risipeasca”, sustine Mihai-Razvan Ungureanu in mesajul sau transmis de consilierul de stat in aparatul de lucru al premierului, Nicoleta Nolden.

Seful Guvernului precizeaza ca activitatea compartimentului de integritate din subordinea MS se va desfasura pe trei paliere de interventie – prevenire, educatie si combaterea actelor de coruptie – si vine in sprijinul Strategiei Nationale Anticoruptie 2012-2015 pe care Guvernul a aprobat-o luna trecuta.

Comentarii
  • Astia ne iau de parca am trai in tara lui Bula!Cum adica departament special anticoruptie in cadrul ministerului?!!Alte posturi date unei clientele politice, unor oameni incompetenti si postati prin trafic de influenta si coruptie?!Nu sunt deja o gramada de institutii specializate-Politie, procuratura, DNA, ANI, SRI, judecatorii etc etc, precum si departamente de control in toate institutiile?!?Ca sa nu mai vorbim ca marile scandaluri de coruptie, achizitii trucate, numiri in posturi de conducere pe criterii politice etc etc au fost facute publice de mass media, chiar din randurile celor ce ocupa ministerul sanatatii, casa nationala de asigurari de sanatate, conducerile politice ale spitalelor etc!Tot nenea Lupul vrea sa fie paznic la noi oitele…si vrea sa mai puna niste lupusori noi…ca sa-i creasca eficienta!Timpul BANDITILOR si NULITATILOR!

Adauga un comentariu