Eveniment-Social

Dependenta de internet – tema unui nou proiect erasmus, derulat de I.S.J. Iasi

Publicat: 21 dec. 2017
1

In perioada 2017 – 2019, Inspectoratul Scolar Judetean Iasi participa la implementarea activitatilor proiectului LogOn Back to Life („Reconecteaza-te la viata”), desfasurat in cadrul programului Erasmus+ al Comisiei Europene, alaturi de institutii partenere din Turcia, Grecia si Italia. Proiectul isi propune sa traga un semnal de alarma cu privire la consecintele de natura psiho-emotionala si socio-economice ce pot deriva din expunerea indelungata, nesupravegheata si lipsita de un filtru critic a tinerilor la continuturile din spatiul virtual. Astfel, la debutul celor doi ani de activitate, partenerii proiectului vor initia un studiu ce va include elevi, parinti si profesori, cu scopul de a determina atat amploarea si profunzimea fenomenului dependentei de internet, precum si posibilele solutii de combatere a efectelor sale negative. Ulterior, pe baza rezultatelor cercetarii, vor fi elaborate ghiduri, brosuri, buletine informative si o platforma educationala ce vor sta la baza unei campanii de constientizare in randul tinerilor. Aceasta vizeaza atat mediul on line, precum si contextul oferit de conferintele si ateliere de lucru ce vor avea loc in cadrul parteneriatului.

Discutiile preliminare privind organizarea generala a activitatilor proiectului au facut obiectul intalnirii initiale a partenerilor, organizata in Turcia, la Istanbul, in perioada 18-19 decembrie 2017, la care au participat doi inspectori scolari ai I.S.J. Iasi, membri ai echipei de implementare. Gazduita de  reprezentanta Guvernului Turciei pentru relatii externe si integrare in Uniunea Europeana, intrevederea a debutat cu prezentarea institutiilor implicate in proiect si a reperelor privind planul de implementare. Pe agenda intalnirii au fost incluse, de asemenea, prezentari si dezbateri ce au vizat monitorizarea si evaluarea activitatilor specifice, diseminarea rezultatelor cu suport multimedia pentru campania de constientizare si, in special, continutul instrumentelor de cercetare, elaborate de Universitatea din Milano. In sensul vizibilitatii si a impactului activitatilor, reprezentantii institutiilor partenere au stabilit structura si tipurile de continut ce vor fi asociate platformei educationale, site-ului si aplicatiilor on line dedicate. In cadrul proiectului, Inspectoratul Scolar Judetean Iasi va coordona elaborarea modulelor de formare in domeniul abordarii fenomenului dependentei de internet, adresate profesorilor ce isi desfasoara activitatea in invatamantul secundar.

Astfel, intalnirea de debut a partenerilor proiectului LogOn Back to Life a constituit un important prilej de a coagula in actiuni eficiente demersurile propuse si de a facilita comunicarea intre institutiile implicate. Pentru comunitatea ieseana, proiectul va contribui la o necesara educare a tinerilor pe segmentul utilizarii responsabile si constiente continuturilor din mediul on line, facilitandu-le, astfel, succesul scolar si integrarea pe piata fortei de munca.  
 

Adauga un comentariu