News Flash:

Depozitarea si neutralizarea reziduurilor menajere

27 Martie 2005
779 Vizualizari | 0 Comentarii
•In timp ce orice specie este localizata geografic si ecologic in anumite ecosisteme, in afara carora nu poate trai, omul este legat de un anume ecosistem, ce este raspandit in intreaga ecosfera. Orice specie poate exista intr-un ecosistem atata timp cat produsele activitatii sale sunt eliminate din mediul in care traieste, ceea ce, practic, se realizeaza prin utilizarea acestora ca sursa de hrana pentru alte specii. Deci, procesele din ecosistemele naturale au un caracter ciclic. In schimb, deseurile activitatii umane se acumuleaza in mare masura, neputand fi reintroduse in ritmul in care sunt produse. Problemele colectarii, tratarii si valorificarii deseurilor se pun in diferite moduri in toate tarile civilizate ale lumii. Pana in prezent, in practica mondiala, ca si in tara noastra, predomina evacuarea reziduurilor menajere, in asa-zisele "gropi de gunoi", care de fapt sunt niste gropi provenite fie din depresiuni geografice naturale, fie rezultate in urma unor decopertari de teren sau cariere de constructie. In ultimul timp, aceste gropi din jurul localitatilor urbane raman tot mai putine, iar distanta pana la cele cea au mai ramas este din ce in ce mai mare si deci si cheltuielile cu transportul reziduurilor colectate se maresc. De aceea, cu avizul Directiei Agricole, Directiei de Sanatate Publica si Inspectoratului de Protectie a Mediului se mai foloseasc si alte terenuri care nu sunt in totalitate gropi sau maidane, terenuri mai putin fertile pentru agricultura, din care o parte sunt amenajate in asa fel incat depozitarea reziduurilor menajere sa se faca pe vertical, in adancime si inaltime, raportate la nivelul suprafetei terenului respectiv. Din aceasta cauza, locurile de depozitare a reziduurilor menajere mai poarta denumirea si de rampe sau halde, iar depozitarea reziduurilor, dupa modul in care se asigura protectia mediului inconjurator, poarta denumirea de depozitare simpla sau depozitare controlata.

Depozitarea simpla

Depozitarea simpla consta in descarcarea simpla, neorganizata a reziduurilor menajere pe maidane, in diverse gropi, fosete, cariere sau pe alte terenuri, fara a se lua unele masuri speciale pentru protectia mediului inconjurator. Acest sistem de depozitare este sistemul cel mai larg folosit, pentru ca este si cel mai ieftin, mai comod, dar si cel mai neigienic. Substantele organice existente in componenta reziduurilor menajere constituie locul prielnic de adapostire si inmultire a tot felul de insecte, muste si sobolani. In acelasi timp, resturile alimentare din continutul lor atrag turme de porci si alte animale (de exemplu oi), care, consumandu-le odata cu microorganismele infestate, se pot imbolnavi si pot raspandi diferite boli si la populatie. Acest sistem de colectare simpla este recunoscut ca periculos pentru igiena publica, este inestetic si raspandeste mirosuri neplacute. Cand bate vantul din directia acestor depozite, ajung odata cu mirosul urat tot felul de hartii, textile, plastic si praf pana in localitatea apropiata. Aceste depozite simple este cazul sa dispara si sa devina depozite de reziduuri controlate, acceptate pe plan mondial.

Depozitarea controlata

Depozitarea controlata este folosita din ce in ce mai mult in lume si in tara noastra si ramane inca sistemul principal de depozitare si neutralizare a reziduurilor menajere pana cand sistemele de prelucrare a reziduurilor menajere, in scopul selectarii si valorificarii materialelor refolosibile si a energiei potentiale, se vor dezvolta si vor castiga prioritate in aplicare, dar si atunci vor mai fi anumite depozite pentru "refuzuri" care apar chiar si in urma incinerarii (cenusa). Reziduurile menajere provin de la: locuinte; institutii publice (scoli, internate, camine, hoteluri, restaurante, cantine, spitale, institutii administrative, etc.); societati comerciale; organizatii cooperatiste; societati industriale (exclusiv cele tehnologice).
Ing. Ana-Maria Timofte
Birou Managementul Mediului
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1190 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014699 (s)