Magazin

Depozitele si conturile curente, capcana pentru clienti

Publicat: 19 mai 2013
1

De cand au scazut dobanzile, unii clienti pierd bani daca ii tin la o banca. Astfel, cine depune bani intr-un cont curent, dupa o luna ajunge sa scoata mai putin decat a pus.

Acelasi lucru se intampla tot mai des si la depozitele pe termen scurt, semn ca bancherii nu ies niciodata in pierdere.

La conturile curente, majoritatea bancilor platesc dobanda zero si doar cateva ofera pana la 0,5 la suta … pe an. Cand este insa vorba de administrarea contului curent, doar doua banci au comision zero, iar toate celelalte taxeaza clientul cu pana la 7,5 lei pe luna.

Daca punem la socoteala si comisionul de retragere de numerar, cineva care depune o mie de lei la banca va retrage dupa o luna cel mult 996 de lei, adica va pierde intre 4 si 13 lei, in functie de banca.

„Cand se comprima dobanda, atunci ajungi la situatia in care pe cont curent banii nu iti mai dau randament. Asta nu e un lucru neobisnuit, in Elvetia ca sa tii banii intr-o banca trebuie sa platesti pentru asta, nu mai primesti dobanda”, a declarat Steven van Groningen, presedintele unei banci comerciale.

Elvetia este insa un caz aparte, pentru ca acolo dobanda la Banca Elevetiei este zero. Cei care reusesc sa puna bani deoparte trebuie sa se orienteze catre depozitele la termen, care nu au comision de administrare.

Insa, din cauza taxei de retragere si a impozitului de 16 la suta, la anumite banci depozitele pe o luna aduc o pierdere de aproape 2 lei. Doar cele pe termen lung aduc castiguri sigure, care nu depasesc insa 55 de lei nici la cele pe 1 an.

„Din pacate, Romania nu are o plaja foarte mare de alte alternative de investitii la depozitele bancare. Bineinteles, sunt fondurile mutuale, exista Bursa de Valori, dar aceste instrumente nu reprezinta in acest moment, din punct de vedere al deponentilor, o alternativa de investitii”, a declarat Cristian Hostiuc, director editorial Ziarul Financiar.

O alta solutie ar fi folosirea banilor in consum care ar sustine economia romaneasca, scrie protv.ro
Comentarii
Adauga un comentariu