Stiri medicale

Depresia atarna de lungimea unei gene

Publicat: 06 ian. 2011
7

Cercetatorii americani au stabilit ca intre stres, depresie si o anumita gena exista o stransa legatura.

In urma cu peste doua decenii, oamenii de stiinta descopereau gena care predispune la depresie, pentru ca in 2009, mai multe analize sa nege orice legatura dintre gena respectiva si afectiunea in sine.

In urma cu cateva zile, un nou studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Michigan vine sa reconfirme legatura majora intre gena denumită 5-HTTLPR si depresie. La aceasta concluzie au ajuns dupa ce au pus cap la cap 54 de studii pe aceasta tema.

Existenta genei a fost descoperita pentru prima oara in 1990, iar in 2003, cercetatorii au sustinut ca o gena mai scurta i-ar face pe oameni vulnerabili la stres si, astfel, mai predispusi la depresie.

La polul opus, in cazul in care gena este mai lunga, creste rezistenta la stres. Gena 5-HTTLPR contine o proteina care „culege” neurotransmitatorul numit serotonina (substanta care influenteaza depresia) din sinapse si il redistribuie neuronilor pentru a mentine sanatoasa activitatea sistemului nervos.

„Descoperirea majora este ca există o relatie semnificativa intre gena care trasnporta serotonina, stres si depresie. Persoanele cu secvente de ADN ale genei mai scurte sunt mai vulnerabili in fata stresului”, sustine Srijan Sen, conducatorul studiului. 

Nu doar lungimea genei, dar si tipul de stres influenteaza acesta predispozitie.
Astfel, persoanele cu gena mai scurta, care au fost maltratate in copilărie sunt mai predispuse spre depresie decat persoanele care au gena scurta, dar care nu au fost supuşi factorilor de stres timpuriu sau stresului prelungit. 

Cercetatorii sustin ca nu se cunosc mecanismele care deregleaza activitatea genetica. „Inca nu cunoastem in ce fel interactioneaza factorii de mediu cu aceasta gena astfel incat sa declanseze depresia”, subliniaza Joan Kaufman, psihiatru la Universitatea Yale.

Citeste si:

Cum sa eviti depresia de Sarbatori

Adauga un comentariu