Depresia creste riscul de deficiente renale

Publicat: 11 mart. 2011

Pentru persoanele care se afla intr-o stare incipienta a unei boli de rinichi, depresia este foarte periculoasa, intrucat poate conduce la o deficienta renala ce va necesita spitalizare de urgenta.

Cercetatorii olandezi au descoperit ca persoanele cu boli renale care au suferit o depresie sunt cu 28% mai predispuse sa ajunga intr-un stadiu terminal al bolii decat cele care au avut o sanatate mintala buna, conform My Health News Daily.

Dr. Willem Kop, de la Universitatea Tilburg din Olanda, intareste aceasta idee, afirmand ca „persoanele cu sindrom depresiv crescut risca unele complicatii in cazul in care sufera de o boala de rinichi, ceea ce este in mare parte cauzat de factori medicali asociati cu depresia”.

Studiul condus de Kop a aratat ca din 5.785 oameni de peste 65 ani, monitorizati timp de un deceniu, toti au suferit la un moment dat de o afectiune a rinichilor care sa necesite analize. Cercetaorii au analizat si influenta pe care o avea depresia asupra lor.

S-a demostrat ca depresia era cu 28% mai intalnita in cazul celor ce aveau probleme cu rinichii decat in cazul persoanelor sanatoase. Cercetatorii au luat in calcul si alti factori precum varsta, sexul si rasa.

Acum, Kop incearca sa gaseasca motivul acestei inrautatiri a starii de sanatate. O explicatie ar fi aceea ca cei deprimati cer mai greu spijinul doctorului, iar atunci cand o fac nu comunica foarte bine cu acesta. Depresia afecteaza si sistemul imunitar si pe cel nervos.loading...

Adauga un comentariu