Actualitate

Depresia de dupa revenirea la munca din vacanta poate fi evitata

Publicat: 31 dec. 2009

Afisat la 16:34

Melancolia sau depresia post-vacanta a fost definita de psihologi ca o afectiune generala care apare si, uneori, persista dupa intoarcerea dintr-o vacanta minunata direct la munca. In afara tristetii, a sentimentului general de disconfort si a dificultatii de readaptare la ritmul de la serviciu, pot sa apara insomnii, tulburari digestive, dureri musculare sau chiar anxietate. Psihologii spanioli au intocmit o lista de sfaturi de care e bine sa tineti cont ca sa va reveniti fara efecte neplacute la ritmul cotidian al vietii. O prima masura – nu va intoarceti la munca sau scoala direct din vacanta! Ideal ar fi sa aveti cel putin o zi de tampon.

Nu va grabiti sa verificati toata corespondenta, facturile si mesajele pe care le-ati gasit la intoarcerea acasa si anuntati cat mai multi prieteni ca ati revenit, eventual intilniti-va cu ei in seara de dinaintea intoarcerii la munca. Un alt pont aproape miraculos este sa va faceti inca de pe acum planuri pentru urmatoarea vacanta, pentru ca asta va va tine gindurile ocupate deopotriva cu vacanta trecuta si cu cea viitoare.

Cel mai important, spun tot psihologii spanioli, este ca odata confruntati cu melancolia, sa depistati foarte clar ce anume va displace din tot ceea ce faceti, pentru ca, cel mai adesea, lucrurile neplacute sunt tocmai cele pe care ar trebui sa vi le schimbati in viata. Deloc de ignorat, este mai bine sa aveti mai multe vacante mai scurte decit una singura foarte lunga, pentru ca revenirea dintr-o rupere totala de ritmul vietii cotidiene e un proces dificil si costisitor psihic.loading...

Adauga un comentariu