La psiholog

Depresia sezonieră: 6 sfaturi pentru a vă bucura de lumină

Publicat: 06 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Depresia sezonieră 6 sfaturi pentru a vă bucura de lumină
Daca lucram de acasa din cauza pandemiei de Covid-19, ne petrecem cea mai mare parte a timpului în interior, ceea ce poate duce la o formă de depresie sezonieră.

Daca lucram de acasa din cauza pandemiei de Covid-19, ne petrecem cea mai mare parte a timpului în interior, ceea ce poate duce la o formă de depresie sezonieră.

Cerul este gri, zilele sunt mai scurte, muncim de acasa si avem tendința de a ne mișca mai puțin, ceea ce poate duce la o formă de depresie sezonieră.

O cura de magneziu, de vitamina C și aparatul va porni din nou. Dar nu întotdeauna! Unii, mai sensibili la lipsa razelor solare, se vor simți rău până în primăvară. Vor fi mai iritabili, mai obosiți. De asemenea, s-ar părea că femeile sunt mai afectate, mai ales că nu acestea suferă si de sindromul premenstrual, care este un factor deosebit de important in starea psihica.

Depresia sezonieră: când să cereți ajutor

Tulburările de dispoziție datorate schimbării anotimpurilor pot, în unele cazuri, să aibă un impact atât de mare asupra vieții de zi cu zi, încât nu vom mai vorbi de depresie temporară simplă, ci de depresie sezonieră autentică. Această formă specială de depresie, numită și „tulburare afectivă sezonieră”, se manifestă în jurul lunii octombrie a fiecărui an. Uneori este precedata de un episod de anxietate, iar tulburările încetează spontan în primăvară. Boala nu progresează niciodată spre depresie cronică, dar poate fi atât de debilitantă, încât cel mai bine este să consultați un specialist, noteaza Top Sante.

Odată stabilit diagnosticul, medicul poate oferi ședințe de terapie si va prescrie antidepresive serotoninergice, care cresc concentrația de serotonină în creier. În general, această clasă de antidepresive este bine tolerată. Reacțiile inițiale pot fi evitate prin creșterea treptată a dozei.

Ce distinge o depresie tranzitorie de o depresie sezonieră?

Manifestările pot fi destul de similare, dar specialiștii au observat două simptome caracteristice ale depresiei sezoniere. Hipersomnia, pe de o parte, cu un somn agitat, fără odihnă, care duce la probleme de concentrare și somnolență în timpul zilei. Și, pe de altă parte, pofta compulsivă de zaharuri, ciocolată și amidon, care va avea ca rezultat câștigul a câtorva kilograme în fiecare iarnă.

Această tulburare apare de obicei în jurul vârstei de 25-30 de ani, în special la femei. Dar, de-a lungul anilor, poate evolua în direcția opusă pierderii poftei de mâncare și a greutății.

Depresia sezonieră: 6 sfaturi pentru a vă bucura de lumină

Stai lângă ferestre

Instalați o canapea, un fotoliu sau birou dacă lucrați de acasă, lângă o fereastră pentru a profita la maximum de această sursă de lumină. Dar pentru a evita reflexii enervante, așezați-vă biroul perpendicular pe fereastră.

Curățați geamurile mai des

Geamurile murdare pot reduce la jumătate luminozitatea unei camere. Deci iarna ar trebui sa stergem fereastra de două ori mai des decât vara.

Alege perdele de lumină

Chiar dacă înseamnă să vă îmbrăcați ferestrele, alegeți perdele care filtrează ușor razele de lumină fără a le împiedica să pătrundă, este mult mai bine decât perdelele groase care trebuie să fie trase noaptea, daca nu aveți obloane.

Ai oglinzi în casă?

Aranjați oglinzi și accesorii strălucitoare în diferite locuri din casă, care vor reflecta lumina în colțurile greu accesibile.

Vopsiți pereții într-o culoare deschisă

Alb, bej sunt culori care nu reflectă lumina. Joacă-te cu așa-numitele armonii reci, precum albastru, verde și gri pal. Pentru a încălzi camera, optează pentru covoare moi.

Reconditionați și mobilierul

Nu ezitați să revopsiți mobilierul și lemnul în nuanțe deschise în camera în care vă petreceți zilele, deoarece, cu cât sunt mai întunecate, cu atât absorb mai multă lumină. Și aruncă pe canapea perne mari, galbene, care te vor duce cu gândul la soare.

Tags:
Adauga un comentariu