Eveniment-Social

Depuneri de jerbe la bustul poetului Mihai Eminescu, la Iaşi

Publicat: 12 ian. 2021
171 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu

În dată de 15 ianuarie 2021 se aniversează 171 de ani de la naşterea Poetului Naţional. Evenimentul va avea loc vineri, în Parcul Copou, începând cu ora 11.00.

La ora 11.00 sunt programaţi pentru a depune flori la bustul marelui poet următorii:

Primăria Municipiului Iaşi
Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iaşi
Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Iaşi
Muzeul Municipal „Regina Maria”
Ateneul Naţional Iaşi
Uniunea Artiştilor Plastici – Filiala Iaşi

Iar de la ora 12.00:

Muzeul Literaturii Romane Iaşi
Editura Cartea Românească Educaţional
Revista „Însemnări Ieşene”
Asociaţia „Dreptul Basarabiei”

Mihai Eminescu a murit în sanatoriul doctorului Șuțu

Comemorare a 171 de ani de la decesul lui Mihai Eminescu. Moștenire unică lăsată românilor de poetul național în comuna Tansa, din județul Iași! La 24 august 1875, Mihai Eminescu, proaspăt numit revizor școlar pentru județele Vaslui și Iași, venea în prima inspecție la școlile de aici. Mihai Eminescu prezenta mai târziu realitățile învățământului moldav de la acele timpuri. Totul este consemnat într-un proces-verbal, păstrat în original până astăzi

Pe 15 iunie 1889, în jurul orei 4:00 dimineața, poetul Mihai Eminescu a murit în sanatoriul doctorului Șuțu. Pe 17 iunie, Mihai Eminescu a fost înmormântat la umbra unui tei din Cimitirul Bellu, din București. A fost ales post-mortem (28 octombrie 1948) membru al Academiei Române. Cauza care a dus la decesul său rămâne neelucidată și în zilele noastre. Mihai Eminescu a murit la doar 39 de ani.

La comemorarea a 131 de ani de la decesul lui Mihai Eminescu, marele poet a lăsat o moștenire valoroasă în județul Iași, la Tansa. Reporterii BZI au reușit, în exclusivitate, să intre în posesia unor documente și a unor mărturii unice legate de acest fapt! Ele pornesc de la poziția de revizor școlar la Iași a marelui Mihai Eminescu, respectiv de la o vizită făcută acum aproape un secol și jumătate într-o unitate educațională aflată la marginea județului Iași. Peste decenii, Mihai Eminescu a lăsat o moștenire specială pentru urmași, găsită în comună Tansa, din județul Iași.

Revizorul Mihai Eminescu: „Totul pleacă de la netrebnicia administrației!”

Pe 24 august 1875, Mihai Eminescu, proaspăt numit revizor școlar pentru județele Vaslui și Iași, venea în prima inspecție la școlile de aici. Mihai Eminescu prezenta mai târziu realitățile învățământului moldav de la acele timpuri. Totul este consemnat într-un proces-verbal, păstrat în original până astăzi și care reprezintă un reper al valorilor de la acea vreme. DETALII AICI DESPRE SUBIECT

Comentarii
Adauga un comentariu