Eveniment-Social

Deputatul Bogdan Cojocaru: ”Ministrul Cîţu, un “selfie neconstituţional”!!”

Publicat: 10 dec. 2019

Deputatul ieşean Bogdan Cojocaru realizează o scrisoare deschisă dedicata premierului Ludovic Orban, dar şi ministrului Florin Citu. Deputatul ieşean critica decizia de a-l păstra pe Florin Cîţu în guvern, mai ales după moţiunea de cenzură votata ieri în Parlamentul României:

​” Dragi colegi liberali, stimate domnule fost ministru Florin Cîţu, stimate domnule prim-ministru Orban, nu îmi propusesem să țin o lecţie de interpretare a Constituţiei României însă, mă văd obligat ca urmare a declaraţiilor dumneavoastră din spaţiul public, după adoptarea moţiunii simple de către Senatul României împotriva domnului ministru al Finanţelor publice.
​Astfel, art. 2 alin. 1 din Legea fundamentală precizează, cu subiect şi predicat faptul că: “ Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative constituite prin alegeri libere”. Acest text urmează a se corobora cu dispoziţiile art. 61 alin. 1 şi 2 din aceeaşi Lege fundamentală şi care precizează, printre altele, că Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român, alcătuit fiind din două Camere, Senatul şi Camera Deputaţilor.
​Acest ansamblu juridic care justifică instituţia reprezentativităţii cetăţenilor trebuie raportat la dispoziţiile art. 69 alin. 1 din Constituţia României care precizează că: “ În exercitarea mandatului, deputaţii şi senatorii sunt în serviciul poporului “
​Din analiza dispoziţiilor constituţionale pentru care, încă avem speranţa că manifestaţi totuşi respect, se poate desprinde, în mod foarte clar faptul că votul de blam la adresa Ministrului Finanţelor a fost o manifestare a poporului român prin organul sau reprezentativ, în speţă Senatul României, acest lucru reieşind şi din considerentele deciziei Curţii Constituţionale nr. 148/2007 care precizează printre altele că votul de blam al unei moţiuni simple are efecte pe plan politic cât şi ecou public în rândul cetăţenilor.
​Acestea fiind spuse nu înţelegem dispreţul cu care purtătorul de cuvânt al mesajelor preşedinţiale, domnul Orban, ne-a “gratulat” atunci când a declarat că: “ sunt foarte mulţumit de colaborarea cu ministrul ( Cîţu ) şi nu am de gând să iau vreo decizie legată de el.
​Mai mult, încurajat de aceste declaraţii dispreţuitoare ale domnului Orban, domnul ministru al Finalţelor publice a insistat asura faptului că va demisiona doar dacă partidul o va cere, instituind pentru Senatul României şi pe cale de consecinţă pentru cetăţenii care îşi exercită suveranitatea naţională prin Senatul României un veritbil rol decorativ şi lipsit de importanţă.
​Oare acesta a fost scopul moţiunii simple gândită de constituţionalistul român ?
Oare acesta este rolul pe care îl are, în societate, poporul român şi parlamentarii care se află, conform Constituţiei, în serviciul poporului român ?
​Nu putem decât să analizăm, cu tristeţe, faptul că pentru Partidul Naţional Liberal, chintesenţa politicii promovate este interesul de partid, iar derapajele repetate ale unui ministru ţin doar de voinţa exclusivă a partidului care l-a propus.
​Se pare că explozia indicelui ROBOR din ultima lună, vulnerabilizarea Băncii Naţionale a României prin încercarea de manipulare a cursului de schimb valutar, dobânzile foarte mari cu care se împrumută România de pe piaţa externă şi creşterea abruptă a ţintei de deficit bugetar sunt nişte obiective asumate de guvernarea liberală de care domnul Ministru Cîţu s-a achitat cu foarte mare conştiinciozitate.
​În încheiere doar o simplă precizare: când prin Decizia 148/2007 Curtea Constituţională s-a referit la efectele moţiunii simple pe plan politic nu a fost avută în vedere o demitere a ministrului în speţă dar cu siguranţă, efectul gândit de constituţionalistul român a fost demisia de onoare !
​Demisia domnule ministru Cîţu v-a cerut-o poporul român prin organul său reprezentativ şi cred că nu trebuie să aşteptaţi încuviinţarea şefilor de la PNL pentru a proceda în consecinţă, dacă nu demisia de onoare măcar demisia de ruşine !” declara Bogdan Cojocaru, deputat PSD Iaşi.loading...

Adauga un comentariu