Actualitate

Deputatul Camelia Gavrilă: „Absurditatea unui „ținut secuiesc” și teme naționale vibrante aruncate iresponsabil în jocuri de campanie”

Publicat: 29 apr. 2020

Deputatul Camelia Gavrilă transmite faptul că PSD nu susține sub nicio formă legea privind autonomia Ținutului Secuiesc și respinge acest proiect controversat.

„Partidul Social Democrat nu susține sub nicio formă legea privind autonomia Ținutului Secuiesc și respinge astăzi acest proiect controversat, anticonstituțional și absurd în ședința Senatului, în calitate de cameră decizională. Viziunea social-democrată se distanțează de orice formă de autonomie pe criterii etnice, aspecte care ar afecta profund suveranitatea și integritatea țării. De altfel și în alte momente, proiecte trecute tacit, din diferite motive, au fost analizate și dezbătute în camera decizională, fie aceasta Senat sau Camera Deputaților.

Furtuna de astăzi este o deliberată interpretare deformată, o speculație a președintelui Klaus Iohannis, care astfel a dat startul jocurilor de campanie politică, în plină criză epidemiologică, în contextul instabilităților economice, al problemelor grave din agricultură, al dificultăților din domeniul sănătății sau educației.

Dacă există anumite teme și subiecte promovate consecvent și fără echivoc de către Partidul Social Democrat acestea sunt legate de demnitatea și bunăstarea românilor, de suveranitatea și independența țării, toate susținute prin respectul pentru valorile naționale, pentru cultură, limbă, istorie, tradiții și spiritualitate, elemente care dovedesc unitatea noastră națională, patriotismul autentic, iubirea de țară.

Proiectele noastre au vizat mereu valorificarea potențialului economic, cultural, social, educațional autohton. Mai mult, am fost criticați uneori că nu suntem suficient de „europeni”, dar programele și strategiile politice social-democrate au fost asumate și adoptate primordial în beneficiul românilor. „Îndrăznește să crezi în România”, „Alături de fiecare român”, nu au fost doar simple lozinci în logică de campanie electorală, ci au reprezentat esența unor proiecte de țară, transpuse apoi deplin în realitate de către un partid politic al cărui crez este sintetizat și în prevederile statutului său – „PSD promovează valorile și interesele naţionale…”.

Mă surprinde și mă întristează abordarea antieuropeană și în cheie naționalistă a președintelui României… Să te poziționezi public într-o linie conspiraționistă, să speculezi și să spui că acest partid cu opinii solide în zona națională, în spirit tradițional, este vânzător de țară, știind istoricul voturilor împotriva unor asemenea acte normative controversate este inadmisibil pentru un președinte de țară, discurs lipsit de corectitudine politică și valențe morale. Să trezești emoție, stres, presiune asupra populației în timpuri dificile, doar pentru a obține capital electoral este un act politic de neacceptat.

Cum să ne imaginăm măcar că am fi votat acest demers politicianist al UDMR? Cu riscul abandonării partidului, eu nici măcar la nivel imaginativ nu aș fi putut concepe o asemenea linie politică. Sunt sentimente, valori, principii dincolo de politică și interpretări conjuncturale.

Reamintesc faptul că trecerea tacită s-a realizat în contextul în care Parlamentul nu funcționa, starea de urgență fusese deja legiferată, fluxul activităților legislative era suspendat, iar activitatea în sistem online nu era încă adoptată ca procedură legală. Deci deputații nu au avut ședințe, nu au dezbătut proiecte, nu a existat o ordine de zi care să conțină această inițiativă antinațională și anticonstituțională… Argumente clare, fără echivoc, fără subtext de interpretare, pe care oamenii de bună credință le înțeleg. Restul sunt narațiuni fanteziste, discursuri ipocrite, scenarii născute din disperarea altor neputințe și eșecuri politice.

Într-adevăr, revenind la autoritatea culturală și la experiența istoriei, cu siguranță constatăm acum, în sensul reflecției lui A. Einstein, că „naţionalismul este o boală infantilă. Este pojarul umanităţii.”, a transmis deputatul Camelia Gavrilă.

Comments are closed.

Adauga un comentariu