Local

Deputatul Petru Movilă, atac dur la adresa lui Maricel Popa: “Pentru spitalele ieşene, societatea civilă a dat bani iar CJ Iaşi dă resturi”

Publicat: 25 mart. 2020

O lună de zile i-a luat lui Măricel Popa să îşi dea seama că are spitalele în subordine. După atâta amar de vreme, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) a reacţionat şi a anunţat astăzi că s-au alocat bani spitalelor ieşene pentru materiale împotriva COVID-19. Dacă am înţeles corect, a anunţat în plenul CJ şi faptul că toate spitalele au materiale şi că medicii, asistentele şi tot personalul medical este protejat de coronavirus (!!). În timp ce făcea aceste declaraţii, precum raportările cu producţia la hectar în vremea comunistă, la Maternitatea Elena Doamna apărea un scandal imens cu o gravidă pozitivă la coronavirus care a luat prin totală suprindere cadrele medicale care au protestat, arătând că nu au nici măcar o pereche de mănuşi.

Trecând peste aceste aspect (!), propunerea de rectificare bugetară de astăzi pentru achiziţia de aparate de decontaminare şi echipamente de protecţie şi reactivi a fost cam aşa: CJ Iaşi a luat de la instituţiile de cultură 3 milioane lei şi le-a împărţit între şase unităţi medicale, printre care Spitalul de Boli Infecţioase, primul în linia de luptă cu coronavirusul, a primit abia 583 mii lei. Mai apoi, au inclus în buget suma de 3,2 milioane lei din excedentele spitalelor, donaţii şi sponsorizări. În traducere liberă, înseamnă că banii din bugetele spitalelor cu destinaţia modernizare şi renovare au fost mutaţi pentru achiziţia de echipamente şi materiale şi că împreună cu donaţiile, s-au identificat mai mulţi bani decât a fost CJ capabil să aloce.

Tot ca exemplu Spitalul de Boli Infecţioase, CJ a dat 583 mii lei în timp ce donaţiile şi sponsorizările de la societatea civilă au însumat 450 mii lei (anunţate oficial de reprezentanţii spitalului). Alte 2,4 milioane lei apar din excedentul spitalului, bani care erau destinaţi pentru construcţia unui nou pavilion. De Pneumoftiziologie nu mai zic nimic, că sunt la limita subzistenţei. Au primit abia 283 mii lei. Neurochirurghia a primit peste 1 milion de lei, cea mai mare sumă. Concluzia mea este aşa: s-au adunat bani de la ieşeni şi din bugetele proprii ale spitalelor cât abia a reuşit să se scobească prin buzunare cea mai importantă instituţie din judeţ, cea care îi patronează. Ei au reacţionat prompt, Măricel Popa după o lună. Ieşenii n-au nevoie de coronavirus, ne decimează Măricel Popa înainte! Şi mai am o întrebare, la care aş dori ca acesta să îmi răspundă public: când a fost ultima dată într-un spital ieşean să vadă care este situaţia şi cât de bine sunt dotaţi cu măşti şi mănuşi medicii?loading...

Adauga un comentariu