Local

Deputatul Petru Movila cere Ministerului Culturii sa se implice in reabilitarea Casei Memoriale „Vasile Alecsandri”

Publicat: 15 oct. 2017
1

@ Casa in care a locuit unul dintre cei mai mari scriitori ai tarii a ajuns aproape o ruina @ Din cauza birocratiei, muzeul nu poate fi reabilitat @ Un parlamentar iesean cere sprijin de la Ministerul Culturii pentru ca aceasta casa sa nu se darame

Deputatul iesean Petru Movila a facut o solicitare catre Ministerul Culturii pentru ca locuinta in care a trait scriitorul Vasile Alecsandri din comuna Mircesti sa nu ajunga o ruina. Cum cladirea a fost retrocedata Academiei Romane, insa terenul a ramas la autoritatile judetene, este aproape imposibil ca aceasta sa fie reabilitata cat mai urgent. Deputatul PMP a cerut sprijin la nivel central pentru ca imobilul sa nu se darame.

„Casa Memoriala «Vasile Alecsandri» din comuna Mircesti, judetul Iasi, este in paragina. Din cauza faptului ca muzeul nu a mai fost reabilitat in ultimii 25 ani, iar casa a fost in litigiu, suntem pe punctul de a pierde un obiectiv cu o valoare inestimabila. Fundatia este afectata din cauza infiltratiilor, peretii camerelor sunt crapati, tavanul fisurat, iar tencuiala exterioara se desprinde. Din pacate, intrucat situatia juridica este cel putin incurcata, casa memoriala nu poate fi reabilitata. Dupa un litigiu de cativa ani, imobilul a trecut in patrimoniul Academiei Romane, insa terenul a ramas in proprietatea Consiliului Judetean Iasi, totodata fiind in administrarea Muzeului Literaturii Romane. Concret, Consiliul Judetean Iasi nu a predat si terenul, intrucat acest aspect nu era prevazut in hotararea judecatoreasca. Din aceset motiv, Academia nu poate demara investitiile atat de necesare, iar muzeul atat de important pentru identitatea nationala este singurul care are de pierdut din cauza birocratiei”, a mentionat deputatul Petru Movila, presedintele PMP Iasi.

Citeste si : S-ar rasuci in mormant! Bijuteria pe care a indragit-o toata viata a ajuns acum in mainile cui nu trebuia – FOTO

Acesta a cerut celor de la Ministerul Culturii detalii despre semnarea vreunui protocol intre institutiile implicate pentru reabilitarea cladiri istorice, dar si care este valoarea lucrarilor. Aceasta casa memoriala a jucat in trecut rolul de conac al familiei Alecsandri (ridicat intre anii 1861-1867), dupa viziunea proprie a scriitorului. La inceput, asezarea numara doar doua camere si un hol, fiind ulterior extinsa si ajungand la forma in care se gaseste si in prezent.

Inconjurata de un mic parc, in care se gasesc si astazi stejarii seculari, nucii si liliecii plantati de scriitor, ce calauzesc pasii celor care trec pragul curtii, aceasta casa a fost locuita intre anii 1866 – 1890 de catre Vasile Alecsandri, in acest loc fiind scrise foarte multe lucrarii din intreaga opera a sa.

Adauga un comentariu