Local

Deputatul Petru Movilă, despre noul Institut de Boli Cardiovasculare de la Miroslava : „Este cel mai important proiect pentru sănătatea ieşeană”

Publicat: 25 sept. 2020
Deputatul PMP Petru Movilă a inițiat o legea reducerii TVA-ului pentru locuințe care este în aceste momente pe masa președintelui Klaus Iohannis
Deputatul PMP Petru Movilă

Noi pași pentru proiectul noului Institut de Boli Cardiovasculare ce va fi ridicat pe un teren de 12 hectare din comună Miroslava. Deputatul Petru Movilă, unul dintre cei care au sprijinit implementarea acestui obiectiv, a arătat şi care sunt paşii în demararea investiţiei până în 2024.

” După spitalul regional de urgenţă, cel mai important proiect pentru sănătatea ieşeana este cel legat de un nou spaţiu pentru Institutul de Boli Cardiovasculare, unitate ce are toate specialităţile pentru tratarea şi monitorizarea acestor boli. Este nevoie de un nou spital, pentru ca actualul este găzduit de un spaţiu al Primăriei Iaşi. Încă de la începutul anului am demarat acest proiect cu primarul Dan Nită, Grigore Tinica, managerul Institutului, şi cu Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii. Am parcurs etapa cu etapa pentru asigurarea proiectului la finanţare.

Vorbim de fondurile europene pe perioada 2021-2024. Prin hotarea CL Miroslava de trecere a terenului la Ministerul Sănătăţii, se poate demara o hotărâre de Guvern, iar apoi se poate trece la încheierea contractelor necesare. Poate fi gară până în anul 2024 dacă se respectă toţi paşii. Putem avea un spital de 400 pături în loc de 150 care sunt acum în actuala unitate. Ca membru în Comisia de Sănătate din Parlament, susţin acest proiect, aşa cum susţin toate obiectivele Moldovei şi ale Iaşului „, a spus deputatul Petru Movilă.

Şi reprezentanţii Guvernului României au luat atitudine cu acest obiectiv al Iaşului.

Împreună cu Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, primarul Comunei Miroslava, Dan Nită și cu profesorul Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare, ministrul Costel Alexe a vizitat acum câteva zile viitorul amplasament al Institutului Regional de Boli Cardiovasculare ce va fi construit pe raza comunei Miroslava.

Demersuri comune ale primăriei Miroslava și Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” Iași (IBCV Iași), făcute la sediul Ministerului Sănătății pentru întreprinderea demersurilor legale pentru realizarea acestui spital la Miroslava au dat roade.

Pe parcursul anului 2019 la solicitarea IBCV Iași, UAT comună Miroslava, județul Iași a transmis mai multe solicitări către Ministerul Sănătății pentru realizarea unui spital nou de boli cardiovasculare pe teritoriul administrativ al comunei Miroslava, județul Iași.

Construcția unui sediu nou, dedicat Institutului de Boli Cardiovasculare Iași se impune prin necesitatea deservirii populației cu afecțiuni cardiovasculare provenite dintr-un areal geografic vast, respectiv întreaga regiune a Moldovei (5,5 milioane locuitori), reducerea numărului de copii și adulți care accesează anual formularele E112, scăderea cheltuielilor logistice legate de transportul pacienților către alte centre de specialitate și a sumelor decontate către instituții private. Obiectivul major al demersului vizează reducerea mortalității persoanelor cu afecțiuni cardiovasculare din teritoriul Moldovei care, în momentul de față, sunt obligate să se adreseze altor centre, asistență medicală din țară și străinătate. Acest proiect va conduce, de asemenea, la dezvoltarea zonei și promovarea comunei Miroslava la nivel național și internațional.

Institutul Regional de Boli Cardiovasculare va cuprinde: ambulatoriu și triaj primire urgențe, clinică de chirurgie cardiovasculară pentru adulți, clinică de chirurgie infantilă, clinică de cardiologie, clinică de prevenție și recuperare cardiovasculară, clinică de îngrijiri paleative cardiovasculare. Acest holding de spitale și clinici va cuprinde și următoarele investiții: farmacii aferente fiecărei clinici, bibliotecă cu 2-3 săli de studiu, săli de conferințe, laboratoare de analize și alte investigații necesare bolnavilor, policlinică, săli de studiu pentru studenții în practică, hotel pentru bolnavii veniți în tratament din alte zone ale țării sau străinătate, cantină pentru spital/restaurant vizitatori, garaj auto/elicopter, grup administrativ, atelier de dezinfecție, dotare aparatură de ultimă generație/ambulanțe și elicopter, spălătorie.

În ședința de Consiliu Local Miroslava din 24 septembrie 2020 s-a aprobat trecerea unui teren în suprafață de 12 ha din domeniul public al comunei Miroslava, în domeniul public al Statului Român și administrarea Ministerului Sănătății. Acesta este ultimul pas pentru că Ministerul Sănătății să poată demara procedurile în vederea realizării acestui obiectiv.

Valoarea exactă a investiției se va stabili în urma realizării studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic. Noua construcție va rezolva în primul rând starea de sănătate pentru 5,5 milioane de locuitori din rândul cărora provin pacienții . Noul spital va asigura noi locuri de muncă pentru medici, cadre medii și cele cu înaltă calificare din această zonă a țării.

Comandat de Partidul Mişcarea Populară Iaşi, produs de LIVE SOLUTION ONLINE SRL, CUI AEP 21200020.

Comentarii
 • Da, sigur. Alegeri, promisiuni de cai verzi pe pereți, herghelii întregi! Chiar pe 24 septembrie 2020…
  De ce nu s-a realizat deja?
  Hai sa ne lăudăm cu ce avem și nu cu idei năstrușnice…

 • De ce nu se face langa spitalul regional, in Moara de Vant, daca tot s-a demarat acolo si se face infrastructura necesara?
  Pentru ca ar fi trebuit sa se lupte pentru centura de nord a orasului, vesnica promisiune niciodata finantata?
  Pentru ca nu au reusit sa puna SRU la Miroslava, acum musai sa se faca un spital in comuna?

 • Asa deci – un spital pentru inima la Miroslava. Chiar este nevoie de asa ceva. Locuitorii au nevoie fiindca fac palpitatii cand vad prostiile pe care le face primarul. Sa faca si o aripa speciala (cu usi fara clanta) pentru mincinosii care promit orice in campanie.

Adauga un comentariu