Actualitate

Deputatul Petru Movilă, despre Pactul Ribbentrop – Molotov

Publicat: 30 iun. 2020
Deputatul Petru Movilă, despre Pactul Ribbentrop - Molotov
Deputatul PMP Petru Movilă

Deputatul Petru Movilă, despre Pactul Ribbentrop – Molotov. Deputatul Petru Movilă a declarat faptul că astăzi, 30 iunie 2020 se împlinesc 81 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop – Molotov. Pact care a lovit ca o trăsnet România.

„Acum 81 de ani s-a semnat Pactul Ribbentrop-Molotov, care a lovit ca un trăsnet România.”, a declarat deputatul ieșean.

Deputatul Petru Movilă, despre Pactul Ribbentrop – Molotov

Deputatul Petru Movilă, despre Pactul Ribbentrop – Molotov. În noaptea de 27 spre 28 iunie 1940, se întrunea Consiliul de Coroană sub conducerea Regelui Carol al II-lea, pentru a decide răspunsul la ultimatumul dat de Uniunea Sovietică, de a i se preda în 4 zile Basarabia plus nordul Bucovinei.

„Nici după atâţia ani, România nu a anulat efectele Pactului Ribbentrop-Molotov. Este singura ţară care nu a făcut acest lucru. De aceea, nu există obiectiv mai mare acum decât reunificarea cu Moldova, iar PMP este singurul partid care are ca obiectiv de țară Unirea R. Moldova cu România.”, a adăugat Petru Movilă, deputat PMP.

Realitatea din spatele spitalului mobil pentru bolnavii de Covid-19 de la Lețcani

Deputatul PMP Petru Movilă prezintă realitatea din spatele spitalului mobil pentru bolnavii de Covid-19 de la Leţcani. La această oră, deputatul Petru Movilă, preşedintele organizaţiei judeţene PMP Iaşi susţine o serie de declaraţii cu privire la situaţia spitalului mobil pentru bolnavii de Covid-19 de la Leţcani. Parlamentarul ieşean va prezenta aspecte ce ţin de implemetarea acestui proiect întârziat de Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi şi al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Eurones, în valoarea de 13,4 mil de euro.

Nici până la această oră, firma turcă SDI Global LLC din Ankara nu a furnizat restul echipamentelor medicale în afara celor 13 containere aduse la sfârşitul lunii mai a acestui an. Deşi au avansat termene peste termene niciunul din acestea nu a fost respectat, Maricel Popa invocând mereu carantina din Turcia fără a explica care este realitatea din spatele acestui eşec răsunător al mandatului său.

Ilegalitatea achiziției spitalului mobil de la Lețcani poate fi constatată de Curtea de Conturi

Odată cu dovada că acea comisie de evaluare a fost constituită ilegal, Maricel Popa poate fi tras la răspundere. În calitatea sa de președinte al ADI Euronest, el a dispus constituirea comisiei respective. De asemenea, și Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, partenerul lui Popa din această afacere, poate fi tras la răspundere. Ambele consilii județene au contribuit cu fonduri la achiziția unității medicale. Constatarea faptelor se va face prin Curtea de Conturi a României alături de Agenția Națională pentru Achiziții Publice. Conform art. 226 din Legea 98/2016 al achizițiilor publice, constararea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se realizează de către persoane împuternicite în acest scop de Curtea de Conturi a României, respectiv Agenția Națională pentru Achiziții Publice, în funcție de instituția care face constatarea abaterii.

De asemenea, la articolul 2 se arată că aplicarea sancțiunii cu amendă contravențională se prescrie în termen de 36 de luni de la data săvârșirii faptei.
Concret, Curtea de Conturi trebuie să se autosesizeze pentru a demara o anchetă asupra modului cum a fost constituită comisia de evaluare prin ordinul lui Maricel Popa. Cum achiziția de 13,2 milioane de euro s-a făcut ilegal, președintele Consiliului Județean Iași trebuie tras obligatoriu la răspundere.

Consilierii județeni PNL Iași vor cere explicații de la Maricel Popa, după constatarea Agenției Naționale pentru Achiziții Publice

Consilierii județeni au arătat că răspunsul Agenției Naționale pentru Achiziții Publice este unul extrem de clar și că Maricel Popa trebuie să dea explicații.

„Am făcut o solicitare la ANAP prin care am cerut un punct de vedere legat de modul prin care a fost constituită comisia respectivă pentru achiziția spitalului mobil. Răspunsul a fost fără echivoc. Din cadrul comisiei nu pot face parte persoane care nu au relații contractuale cu unitatea contractantă. Ca urmare a răspunsului, se ridică mai multe întrebări. Legea prevede într-o primă fază doar măsura contravenției în astfel de cazuri. Noi o să cerem clarificări în cadrul ședinței de plen a Consiliului Județean. Vom analiza în cadrul grupului de consilieri județeni toate aceste informații. În funcție de răspunsurile pe care le vom primi, o să vedem cum acționăm în continuare. Nu este normal să se facă această achiziție fără respectarea legii”, a menționat Romeo Vatră, liderul grupului de aleși județeni PNL.

Adauga un comentariu