Magazin

Deputatul PNL Virgil Pop va sta cinci ani la inchisoare

Publicat: 26 mart. 2012
1

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a respins, luni, recursul deputatul PNL Virgil Pop, fost consilier judetean de Cluj. In urma deciziei completului de 5 judecatori, parlamentarul va executa cinci ani de inchisoare pentru trafic de influenta. ICCJ a mentinut decizia dispusa la fond in cazul lui Virgil Pop. Astfel, deputatul va executa sentinta de cinci ani de detentie. Curtea Suprema urmeaza sa intocmeasca formalitatile si sa transmita, luni seara, Politiei de domiciliu actele pentru a fi incarcerat condamnatul.

Totodata, instanta suprema a dispus condamnarea Adinei Gorgan, administrator al SC Turdarom Advertising SRL Turda, la un an de inchisoare pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata si trei ani de inchisoare pentru spalare de bani. In cazul acesteia, judecatorii instantei supreme au dispus suspendarea executarii pedepsei, stabilind un termen de incercare de cinci ani.

Amintim ca Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a condamnat vineri, 16 decembrie 2010, pe deputatul PNL Virgil Pop la 5 ani de inchisoare cu executare, in dosarul in care acesta este acuzat de trafic de influenta, fals in inscrisuri sub semnatura privata si spalare de bani. Potrivit instantei de fond, care a decis condamnarea la cinci ani a policianului, deputatul Virgil Pop nu a avut demnitatea sa recunoasca faptele de coruptie de care a fost acuzat, in schimb a incercat sa ascunda adevarul prin influentarea complicelui sa minta procurorii, o pedeapsa cu executare fiind singura capabila sa-l „reeduce” pe demnitar.

Instanta a decis ca Virgil Pop sa restituie denuntatorului sumele de 130.000 lei si 30.000 euro si sa plateasca 3.000 de lei in contul cheltuielilor de judecata. De asemenea, s-a dispus un termen de incercare de doi ani.  In ultimul cuvant in fata instantei, deputatul Virgil Pop a declarat: „Onorata instanta, nu sunt vinovat de faptele care mi se imputa de procurorii DNA. Va solicit achitarea mea. Nu este real faptul ca am luat mita. Denuntatorul meu a fost doar suparat pe mine pentru ca am avut un conflict si de aceea a facut acel denunt impotriva mea”.

Virgil Pop a fost retinut in timpul campaniei electorale din 2008. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) – Serviciul Teritorial Cluj l-au acuzat pe Virgil Pop, fost consilier judetean in cadrul Consiliului Judetean Cluj si consilier local in cadrul Consiliului local Turda, de trafic de influenta, fals in inscrisuri sub semnatura privata si spalare de bani.

In rechizitoriu, procurorii au aratat ca in perioada decembrie 2007 – aprilie 2008 Virgil Pop, avand calitatea de consilier judetean in cadrul CJ Cluj, a pretins in mod repetat de la un denuntator, administrator al unei societati comerciale din Oradea, suma totala de 80.000 euro, din care a primit suma de 130.000 lei (prin intermediul firmei S.C.Turdarom Advertising S.R.L. disimuland si ascunzand adevarata natura a provenientei banilor) si suma de 30.000 euro in mod nemijlocit.

„Banii au fost pretinsi si primiti pentru ca, prin influenta pe care o are asupra persoanelor cu functii de conducere din cadrul S.C. Electrica S.A. Bucuresti si Transilvania Nord precum si a presedintelui Consiliului Judetean Cluj, inculpatul sa ii acorde ajutor denuntatorului, determinand incheierea unor contracte de lucrari de instalatii electrice pe raza judetului Cluj pentru firma acestuia. De asemenea, inculpatul a pretins si obtinut cesiunea a 50% din partile sociale ale S.C. Skiland S.R.L. Oradea, in schimbul sprijinului pe care urma sa il acorde la aprobarea cererilor de plata a primei transe din contractul de finantare din fonduri Sapard, invocand influenta pe care o are asupra factorilor de decizie din cadrul autoritatii contractante”, se arata in comunicatul de presa al DNA.

Potrivit procurorilor, „in scopul de a ascunde si disimula adevarata natura a provenientei sumei de 130.000 lei obtinuta ca urmare a savarsirii infractiunii de trafic de influenta, inculpatul Pop Virgil a determinat-o pe inculpata Gorgan Adina Anastasia, administrator al S.C. Turdarom Advertising S.R.L. Turda, sa intocmeasca documente justificative fictive ce atesta nereal existenta unui raport comercial de prestari servicii intre societatea acesteia si firma denuntatorului, dupa care a si semnat personal borderoul de achizitii fictiv, incasand prin virament bancar suma de 70.005 lei provenind din infractiunea de coruptie. In cursul urmaririi penale s-a dispus luarea masurilor asiguratorii constand in poprirea conturilor bancare ale inculpatului si sechestru asupra bunurilor imobile aflate in proprietatea inculpatului”.

Adauga un comentariu