Local

Deputatul PSD Marius Ostaficiuc: Iaşul are nevoie de investiţii în infrastructură. Guvernul trebuie să finanţeze proiectele judeţului

Publicat: 26 feb. 2021
Marius Ostaficiuc
Deputatul Partidului Social Democrat a lansat un mesaj cu privire la necesitatea investiției în infrastructură la nivelul Iașului. Acesta a accentuat faptul că Guvernul ar trebui să se implice și să susțină proiectele care sunt sau vor fi implementate în județul Iași.
„Am continuat și astăzi, în cadrul Comisiei pentru buget, finanțe și bănci seria dezbaterilor pe amendamentele despuse de către parlamentarii PSD, la legea bugetului de stat pe anul 2021. Avem parte, așa cum am spus, de un maraton de discuții pe proiectele depuse la legea bugetului de stat, proiecte care au cuprins diferite teme care se pot regăsi în bugetul general. Am expus pe larg și proiectele stringente ale Iașului, obiective care au nevoie neapărat de finanțare și care trebuie să se regăsească în bugetul Ministerului Transporturilor.
Astfel, am solicitat alocarea a 50 milioane lei pentru Autostrada A8, precum și 10 milioane lei pentru Varianta de Ocolire a Municipiul Iași Etapă I – varianta Sud, cod obiectiv 3. Este necesară alocarea de fonduri pentru aceste investitii, astfel încât am amendat proiectul de buget cu un capitol privind alocarea a 28.9 milioane lei pentru revizuirea studiului de fezabilitate din acest an. Nu trebuie să uităm faptul că centura ocolitoare a Iașului are o importantă colosală pentru scoaterea traficului din oraș, Iașul fiind una din cele mai poluate aglomerării urbane din țară. Sunt 2 obiective de o importanță capitală pentru ieșeni, pentru întreaga regiune a Moldovei care ar trebui să se regăsescă numaidecât în proiectul de buget.
De asemenea, trebuie să se introducă și un capitol pentru demararea proiectului privind nouă centură ocolitoare a orașului Podu Iloaiei. Nu în ultimul rând, Guvernul trebuie să ia în calcul și modernizarea Aeroportului Internațional Iași, obiectiv de o importanță strategică pentru intreaga Moldovă. Tot în cadrul discuțiilor pe comisii am cerut lămuriri de la Ministerul Sănătății cu privire la situația Spitalului mobil de la Lețcani.
Având în vedere faptul că Iașul a intrat din nou în scenariul galben, numărul cazurilor de Covid-19 fiind în creștere, cred că se impune o lămurire a situației de la Lețcani. Corpul de control al ministerului a constatat 31 de deficiențe la spitalul mobil, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Euronest, proprietarul spitalului, blamează acest atac politic, însă unitatea rămâne închisă. Avem nevoie de acea unitate, avem nevoie de locuri disponibile în spitale, nu de o bătălie surdă politică pe banii ieșenilor.
Vom continuă discuțiile pe proiectul de buget și în cursul zilei de mâine, 27 februarie 2021. Vom avea discuții despre situația de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Ministerul Cercetării și Inovării, dar și Ministerul Muncii și Protecției Sociale.
Trebuie să ne aplecăm asupra tuturor problemelor și chestiunilor indiferent de natura acestora, discuțiile fiind axate pe toate palierele tocmai pentru a cuprinde o plajă cât mai largă a chestiunilor”
Adauga un comentariu