National

Deputatul Sergiu Andon isi pierde functia, fiind declarat incompatibil

Publicat: 03 apr. 2012
1
Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis irevocabil, astazi, ca deputatul Sergiu Andon este incompatibil cu calitatea de parlamentar, intrucat a fost avocat intr-un proces de coruptie, judecatorii admitand astfel raportul de constatare al inspectorilor de integritate, informeaza Mediafax.
In 14 aprilie 2011, Agentia Nationala de Integritate (ANI) a castigat faza de fond a procesului intentat de deputatul conservator Sergiu Andon dupa ce l-a declarat incompatibil pe acesta pe motiv ca, parlamentar fiind, a fost avocat intr-un proces de coruptie, dar decizia a fost contestata la instanta suprema.
Curtea de Apel Bucuresti respinsese contestatia formulata de Sergiu Andon fata de hotararea ANI prin care deputatul fusese declarat incompatibil.
In iunie 2009, sesizati de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), inspectorii de integritate au constatat ca Sergiu Andon a devenit incompatibil cu statutul de parlamentar intrucat a acordat, ca avocat, asistenta juridica unui invinuit intr-un dosar penal de coruptie.
In cazul in care decizia ANI ar fi ramas definitiva, Andon risca sa-si piarda locul din Camera Deputatilor.
In replica, Andon declara atunci, pentru Mediafax, ca ANI „se acopera de ridicol” cand mentioneaza posibilitatea eliberarii sale din functia de deputat.
Procesul in care Andon contesta decizia ANI a inceput in iunie 2009 si a fost suspendat din februarie 2010 si pana in iannuarie 2011, in urma unei exceptii de neconstitutionalitate formulata de parlamentarul conservator.
Conform legii, cei declarati in incompatibilitate trebuie sa renunte la functia pe care o ocupa si nu mai pot fi alesi sau numiti intr-o functie publica timp de trei ani.
Adauga un comentariu