Actualitate

Deputatul Sorin Iacoban cere public redeschiderea filialei iesene a Institutului Cantacuzino

Publicat: 01 oct. 2013

Deputatul social-democrat Sorin Iacoban a solicitat astazi, in plenul Parlamentului, redeschiderea filialei iesene a Institutului Cantacuzino.
„In zilele acestea se pare ca ati mai tintit un dusman. Institutul Cantacuzino-Filiala Iasi, singurul producator din tara a imunomodulatorului Polidin care printre altele este chiar si unic in Europa prin tulpinile folosite in productie, prin modul de prelucrare si modul de temporizare a acestuia. Stiati domnule Ministru ca peste un 1.000.000 de persoane sunt salvate anual datorita dozelor de vaccin tetanic adsorbit care sunt produse de Institutul Cantacuzino-Filiala Iasi? Stiati ca aceste produse medicale plus imunomodulatorul Orostim folosesc retete unice in Europa, bineinteles patentate pe Institutul Cantacuzino Bucuresti, dar care este creatia exclusiva a echipei de cercetatori de la Iasi? Mai cunoasteti faptul, domnule Ministru (Sinistru) ca aceste produse au, comparativ cu cele similare din Uniunea Europeana, cele mai putine reactii adverse inregristrate la pacienti?
Ati avut curiozitatea vreodata sa cititi o lista de preturi de livrare a Institutului de la Iasi cu privire la produsele unice in Europa despre care v-am vorbit? Daca timpul dumneavostra pretios nu va permis sa va uitati pe o estimare de costuri de productie avem amabilitatea sa va informam noi cu privire la unele preturi de livrare ca sa intelegeti si dumneavoastra, ce-i drept in ceasul al 12-lea, de ce nu este nevoie sa importam vaccinuri la un pret de 10 ori mai mare.
Domnule Ministru, o fiola de vaccin tetanic adsorbit care poate salva o viata de om, are un pret de livrare de 3.96 de lei, dumneavoastra il importati la 43 de lei; o fiola de bronhodin nediluat 2.8 lei, o fiola bronhodin diluat 1/100 este de 2,4 lei; o fiola bronhodin diluat 1/1000 sau 1/10.000 este de 2.6 lei; o fiola imunostimulator bacterian cu candidina – IBC este 2.4 lei, o fiola de polidin are un pret de productie de 3.6 lei.
De asemenea, opinii avizate din domeniu au declarat ca „este adevarat ca Institutul de la Iasi are un personal supercalificat”. In aceasta situatie in care s-a recunoscut public competenta personalului de la Iasi, va puteti lipsi de munca acestor cercetatori, munca concretizata prin nasterea unor produse unice in Europa? Aveti idee, pentru ca va pricepeti la cifre, cam cat a cheltuit statul roman pentru pregatirea acestor specialisti, pentru specializarea si respecializarea lor, pentru formarea initiala si formarea continua a acestora?
Nu negam faptul ca ariile de productie ar trebui retehnologizate conform ultimelor standarde, insa retehnologizarea nu inseamna inchiderea unitatii, domnule Ministru. Va puteti permite in situatia dezastruoasa, in care ne-au adus guvernarile basiste, in ceea ce priveste sanatatea populatiei, sa pierdem niste oameni pe care dumneavoastra i-ati analizat a fi supercalificati? Dumneavoastra chiar nu doriti sa oprim exodul specialistilor romani in strainatate? Consideram ca prin inchiderea Institututlui Cantacuzino-Filiala Iasi se aduce  o grava atingere sigurantei nationale.
Stiti foarte bine ca pentru retehnologizarea celor doua arii de productie, una pentru imunomodulatori si cealalta pentru vaccin tetanic, este nevoie doar de infima suma de 10.000.000 de euro? Sanatatea populatiei, credeti dumneavoastra ca nu valoreaza nici macar 10.000.000 de euro? Domnule Nicolaescu, aveti barbatia si nu va mai ascundeti in spatele paravanului dumneavostra preferat Agentia Nationala a Medicamentului. Cu siguranta ca aveti in proprietate un automobil caruia ii faceti revizia in fiecare an pentru a putea functiona conform standardului din fabricatie. Exact acelasi lucru trebuie sa faceti cu Intitututul Cantacuzino-Filiala Iasi, nu oprirea activitatii ci retehnologizarea liniei de productie”, a declarat Sorin Iacoban.
Parlamentarul USL a continuat tirul acuzatiilor la adresa ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu.
„Si daca totusi, anumite interese va imping spre solutia cea mai neinspirata, adica inchiderea Institutului, ati putea sa ne precizati cam cand ar putea reveni pe piata vaccinurile produse pana acum la Filiala Iasi a Institutului Cantacuzino? Intr-una ati spus ca produsele care sunt brandurile Filialei Iasi ar putea reveni pe piata abia peste cativa ani, in cea de a doua ati precizat ca probabil din 2014 ar putea fi transferata productia la Bucuresti. Filiala Iasi a Institutului Cantacuzino trebuie sa continue sa salveze vieti asa cum o face de peste 50 de ani, fapt pentru care va cer sprijinul”. loading...

Comentarii
 • Lupta pentru desfiintarea acestei filiale este veche, inca de pe vremea guvernului Hadrian-auto”impuscatul-in-gat Nastase. Psd-ul a tintit, PNL-ul, iata, in cardasia USL-ista cu PSD a lovit. Tinta care este de fapt? SPAGA DIN COMERTUL CU MEDICAMENTE SI APARATURA MEDICALA !!! Sunt unii, nu putini, care fac ceva pe sanatatea poporului roman si, contra unor comisioane grase introduc pe piata produsele, de multe ori dubioase, ale altor furnizori externi !!! Aici intr-adevar, este vorba de securitatea biologica a poporului roman, dar SPAGA ESTE STAPANA PE ROMANIA !!!
  De ce ATAT DE TARZIU s-a sesizat Iacoban? Nu stie ca mortul odata ingropat (lucru extrem de usor, numai sa fie mort), este foarte greu de intors de la groapa? Acum este un demers politicianist ieftin…

 • Astia de la PSD si PNL sint ca pompierii piromani: ei dau foc la cosmelie (inchid institutul) si apoi tot ei se „lupta” pentru stingerea incendiului (redeschiderea institutului)… Sa le fie rusine!

 • Domnule Deputat, chiar numai dupa cauze moarte, absurde sau la limita realului sustineti ?
  Erai membru PSD d-le atunci cand acestei filiale i-a fost retezat dreptul la viata ! De ce nu ai luat public atitudine atunci ?
  Aaaaa scuze ! Miroase a ipocrizie ieftina de Bahlui !

 • nu prea am auzit de activitatea lui Iacoban pina acum prin parlament, dar daca reuseste sa faca ceva pe acest subiect, BRAVO!!! Daca e doar de fatada, cum se intimpla multe….rusinica. Sper sa imi dai un motiv sa te laud!

 • eu unu sper ca domnul iacoban sa traga un semnal de alarma si sa i se mai alature si alte persoane care ar putea influenta soarta institutului cantacuzino

Adauga un comentariu