Titlurile zilei

Deputatul zero Marius Bodea a plagiat! Candidatul USR-Plus la Consiliul Județean Iași a dat copy-paste la programul electoral prezentat ieșenilor. Iată dovada

Publicat: 18 sept. 2020

Candidații alianței USR-Plus și-au lansat programele electorale pentru funcțiile de șef al Consiliului Județean Iași și Primăria Municipiului Iași în persoana lui Marius Bodea, poreclit „deputatul zero” pentru lipsa de activitate în Parlamentul României, precum și a deputatului Cosette Chichirău. Încă din prima zi de la lansarea în campania electorală, Marius Bodea s-a făcut de râs prezentând un program electoral plagiat. Practic, „deputatul zero” Marius Bodea a prezentat un program de dezvoltare pe domeniul cultural ieșean care a fost luat copy-paste dintr-o scrisoare deschisă a Coaliției Sectorului Cultural Independent din Iași datată încă din 2017

Candidații USR Plus pentru funcțiile de președinte al Consiliului Județean Iași și Primăria Municipiului Iași și-au prezentat programele electorale cu care vor să câștige alegerile locale în persoana lui Cosette Chichirău și a lui Marius Bodea, poreclit „deputatul zero” pentru lipsa de activitate din Parlamentul României. Cunoscut ca un traseist politic, intrând în USR-Plus la scurt timp după ce a aflat că nu poate candida din partea PNL pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Iași, deputatul zero s-a făcut de râs încă din prima zi în care și-a prezentat planurile pentru viitorul județului Iași. Practic, pentru dezvoltarea sectorului cultural, Marius Bodea a prezentat un program luat copy-paste dintr-o scrisoare deschisă semnată de Coaliția Sectorului Cultural Independent din Iași.

Deputatul zero Marius Bodea își face campanie electorală cu un program plagiat

Cu alte cuvinte, Marius Bodea a folosit ideile artiștilor independenți din Iași ca și cum ar fi fost ale sale. Scrisoarea deschisă a Coaliției Sectorului Cultural Independent din Iași datează încă din 2017 și a fost semnată de zeci de artiști independenți de toate categoriile de vârstă, printre care regretatul Emil Brumaru sau Felix Aftene. Programul electoral susținut de Marius Bodea pentru dezvoltarea culturii din Iași este numit „Ne apucăm de treabă și alocăm 1.000.000 de euro pentru finanțarea proiectelor culturale ale societății civile și artiștilor culturali independenți”. Fără să schimbe niciun cuvânt sau măcar un punct sau o virgulă, ci doar ștergând destinatarii, Marius Bodea a folosit ideile artiștilor idependenți din Iași pentru a-și face campanie electorală, fiind practic un plagiator.

Cum a plagiat Marius Bodea de la artiștii independenți din Iași

Coaliția Sectorului Cultural Independent din Iași este formată din mai multe asociații, fundații culturale, artiști independenți și manageri culturali și are ca scop revitalizarea culturală a Iașului. În februarie 2017, aceștia au trimis o adresă către consilierii locali și județeni, precum și către primarul municipiului Iași și președintelui Consiliului Județean Iași în care a scris următoarele:

„În acest sens, vom îmbunătăți mecanismul de finanțări nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general în domeniul culturii, după cum urmează:
1. Existența mai multor sesiuni de finanțare în cadrul unui an calendaristic, pentru a răspunde în mod adecvat unui domeniu dinamic, cu oportunități fluctuante, cum este cel cultural. Una sau două sesiuni anuale nu răspund ritmului unui domeniu viu, al proiectelor din zona creativității.

2. Crearea unui mecanism simplu, clar și transparent pentru finanțarea artiștilor independenți, nu doar a asociațiilor și fundațiilor. Legea 350/2005, la art. 3, prevede posibilitatea finanțării persoanelor fizice. Acest lucru nu s-a întâmplat până în prezent în Iași, oraș în care există mulți artiști independenți de diferite vârste, care ar putea beneficia de finanțare pentru proiectele lor artistice. O asemenea măsură ar fi de natură să sprijine în mod direct creația vie, stimulând astfel vitalitatea culturală a orașului și a județului.

3. Crearea unui fond de mobilitate pentru artiștii din Iași și/sau pentru operele lor, în cadrul fondurilor destinate Legii 350, ca linie de finanțare de sine stătătoare. Trăim într-o lume în care foarte multe evenimente profesionale/festivaluri/concursuri importante se desfășoară în afara granițelor, în care mobilitatea este o condiție obligatorie pentru integrarea în metabolismul cultural european. Existența unui asemenea fond ar facilita participarea artiștilor ieșeni la viața culturală internațională, iar vizibilitatea orașului nostru va avea doar de câștigat”, se arată în scrisoarea deschisă a Coaliției Sectorului Cultural Independent din Iași.

Ce spune Marius Bodea despre programul electoral copiat

Asta se întâmplă în condițiile în care Marius Bodea pozează mai nou într-un salvator al generației tinere și se bazează pe voturile alegătorilor nehotărâți, țintă fiind și artiștii independenți de la care a dat copy-paste.
Întrebați dacă au copiat ceva din programul electoral prezentat alegătorilor din Iași, candidații USR-Plus au negat acest lucru în fața jurnaliștilor.

„Nu”, a spus sec Marius Bodea, vizibil surprins și deranjat de întrebarea reporterilor BZI.

În schimb, Cosette Chichirău a ținut să puncteze faptul că a făcut studii în SUA și are un doctorat original.
Adauga un comentariu