Sanatate

Dermatita de contact: poze, cum se manifestă și când este cazul să mergeți la medic

Publicat: 24 aug. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Dermatita de contact poze cum se manifestă și când este cazul să mergeți la medic
Dermatita de contact se poate identifica în poze după pielea solzoasă, uscată, roșie și după micile umflături

Pentru a identifica dermatita de contact vă puteți uita la poze pentru a nu o confunda cu alte boli ale pielii. Aceasta se manifestă prin înroșirea pielii și prin apariția unor mici umflături. Afecțiunea apare de obicei la nivelul gambei sau a încheieturii.

În cazul în care în decurs de trei săptămâni nu trece, va trebui să mergeți la medicul dermatolog. Tratarea dermatitei se realizează cu creme aplicate local pe bază de steroizi sau prin administrarea unor pastile pe cale orală.

Ce este dermatita de contact, cum se manifestă și cum arată în poze

Dermatita de contact este o boală a pielii ce este determinată de contactul acesteia cu anumite substanțe iritative sau alergeni. Afecțiunea poate fi cauzată și din cauza unei reacții alergice, ca urmare a contactului cu anumiți detergenți sau săpunuri dure. De asemenea, dacă vă atingeți de anumite plante, cum ar fi iedera otrăvitoare sau stejarul otrăvitor este posibil ca în câteva zile să vă apară bășici de culoare roșie ce vă mănâncă. Simptomele specifice bolii sunt mici umflături, piele roșie cu mâncărimi, formațiuni cu crustă, piele groasă exfoliată și solzoasă sau uscată. De obicei apare pe încheietura mâinii sau pe gambă și o puteți observa după câteva minute de la contact sau chiar și după 2 sau 4 săptămâni. 

Există două tipuri de dermatită de contact, alergică și iritativă. Cea alergică este determinată de anumiți alergeni ce se regăsesc în plante, bijuterii, produse cosmetice sau medicamente. De asemenea, aceasta mai este cauzată de anumite parfumuri, vopsele de păr, loțiuni de ras, anestezice topice, antibiotice topice, cauciuc sau nichel. Cea iritativă este determinată la contactul pielii cu produse chimice acide sau bazice, săpunuri, detergenți, solvenți organici sau oxid de etilenă. Totodată, spray-ul pentru insecte poate determina apariția dermatitei de contact. 

Cum se tratează și când este cazul să mergeți la medic

De obicei, dermatita de contact trece de la sine. Cu toate acestea, dacă observați că iritația devine inconfortabilă și nu vă mai puteți odihni din cauza ei sau sunteți distrași de la activitățile zilnice, trebuie să mergeți la medic. Dacă după trei săptămâni zona afectată nu se vindecă și nu se vede nici o ameliorare a simptomelor, va trebui să cereți ajutorul doctorului. De asemenea, trebuie să vă prezentați la dermatolog în cazul în care iritația vă afectează pielea de pe față sau de pe organele genitale, se răspândește pe mai multe zone ale corpului și devine dureroasă și severă. 

Tratarea dermatitei de contact la medicul specialist se va realiza cu creme, loțiuni sau unguente pe bază de steroizi. Acestea calmează zona afectată și pot fi aplicate o dată sau de două ori pe zi. În funcție de ce vă recomandă dermatologul, loțiunile pot fi folosite de la două, până la patru săptămâni. Alte tratamente pe care le puteți administra sunt cele pe cale orală sau produsele emoliente. 

Dermatita de contact se poate identifica în poze după pielea solzoasă, uscată, roșie și după micile umflături. Aceasta se vindecă de obicei de la sine, dar poate necesita și tratament medicamentos. Alte afecțiuni ce pot fi identificate cu ajutorul imaginilor sunt și cele ale copilăriei

Adauga un comentariu