Secretele istoriei

Desavarsirea creatiei in mitologia Egiptului Antic

Publicat: 15 feb. 2016

Mitologia egipteana este un ansamblu de credinte si mituri religioase care s-au raspandit pe teritoriul Egiptului Antic pana la aparitia crestinismului si a islamului. Raspanditi de-a lungul Nilului, pana la gurile de varsare ale acestuia in Marea Mediterana, egiptenii antici nu au avut timp de multi ani o identitate nationala, fiecare asezare avand proprii zei si propriile practici religioase. Marile orase Heliopolis, Theba, Memphis si Hermopolis aveau fiecare zeul lor suprem, iar in urma unor victorii militare, ele isi impuneau zeii si celorlalte asezari omenesti. Cu timpul insa, se uita ca unii zei au fost preluati din alta parte.

Egiptenii antici venerau si unele animale (mitologie), cum ar fi pasarile (in special ibisul), pisicile, leii, taurii si crocodilii. Aceste animale aveau propriile temple, alaturi de zeii ceresti si ctonici (subpamanteni), iar dupa moarte erau imbalsamate si mumificate.

Potrivit mitologiei egiptene dupa geneza urmeaza o perioada de pace si intelegere pentru zei. Atum (Ra) devine conducatorul celorlalti zei. Zeul Nu, reuseste sa se impace cu ideea ca nu mai stapaneste intregul univers. El transforma ce a mai ramas din apele lui in fluviul Nil, indispensabil civilizatiei egiptene, si in ploi binefacatoare.

Vezi si Resursele naturale din Egiptul antic

Lui Ra nu i-a placut ideea ca Nut si Geb s-ar putea casatori, chiar daca era ceva permis atunci, si i-a ordonat lui Shu sa-i separe. Astfel intre cer si pamant a intrat aerul. Dar la adopostul noptii cei doi se apropiau, organelelor lor genitale atingandu-se. Nut isi pastreaza pozitia arcuita deasupra lui Geb, insa in timpul noptii ea se apleaca putin asupra fratelui ei astfel incat sa se poata atinge unul pe celalalt. Atum nu observa acest lucru. Astfel, Nut ramane insarcinata cu cinci copii. Afland despre acestea, Atum se infurie si ii porunceste lui Nut sa nu nasca.

Decizia zeului a revoltat multe divinitati. Nut a cerut ajutorul unui alt zeu, Thot, zeul intelepciunii si al Lunii. Thot stia ca Ra are control asupra a 360 de zile. El a jucat senet cu Luna. Miza jocului era timpul. Thot a castigat partida si a primit 5 zile in stapanire. Aceste zile au fost create de Thot si nu de Atum, deci puteau fi folosite asa cum voia zeul inteligentei. Nut poate sa nasca fara sa incalce porunca lui Atum. In acest timp Nut a putut naste cei cinci copii ai sai:Osiris, Isis, Seth, Nepthis si Horus cel batran. Cele 5 zile erau considarate imprevizibile.

Vezi si Iata cum se faceau testele de sarcina in Egiptul Antic

In prima zi ea l-a nascut pe Osiris, mostenitorul tatalui sau, Geb. Osiris a devenit primul faraon. In a doua zi, s-a nascut Horus cel Batran, zeul cu cap de soim, divinitatea razboiului. In a treia zi, Nut vrea sa se odihneasca intr-o oaza, insa din ea tasneste zeul Seth, zeu al fulgerelor, al deserturilor si al razbunarilor. In a patra zi, zeita cerului a nascut-o pe Isis, protectoarea culturii, a caminului, a nasterii. In a cincea zi, este adusa pe lume zeita Nephtys, una din protectoarele mortilor.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit