Local

Deschidere cu fast la noul centru de vaccinare fără programare de la Gara Iași! Ieșenii s-au așezat la rând cu două ore înainte, nerăbdători să se imunizeze

Publicat: 12 iun. 2021
Intrarea în centru, persoane care completează foi de vaccinare, și afișul cu programul de imunizare
Mai mulți ieșeni au așteptat nerăbdători să se imunizeze la deschiderea celui de-al doilea centru de vaccinare împotriva COVID-19 cu Johnson & Johnson

Vineri, 11 iunie 2021, s-a deschis cel de-al doilea punct de imunizare fără programare cu serul Johnson & Johnson, la Gara Iași. Mai mulți ieșeni nerăbdători să se vaccineze cu serul care nu necesită rapel s-au așezat la rând cu câteva ore înainte de inaugurare

Ieri, a avut loc deschiderea celui de-al doilea centru de vaccinare fără programare cu serul Johnson & Johnson. Câțiva ieșeni nerăbdători s-au așezat la rând cu două ore înainte. Un număr de aproximativ 10 ieșeni au așteptat deschiderea noului centru de imunizare împotriva COVID-19 de la Gara Iași. Pe băncile de pe peron, mai multe persoane din localitățile ieșene, aflate în trecere prin Iași, au profitat de noul punct de vaccinare și au ales să se imunizeze cu serul care nu mai necesită rapel. Un bărbat din comuna Schitu Duca, județul Iași, care abia sosise în parcarea gării, a aflat de centru și nu a ezitat să se imunizeze.

„Mi-a luat ceva timp să mă hotărăsc până să mă vaccinez și parcă am știut că se va ajunge la vaccinul care se face o singură dată. Abia am ajuns cu maxi taxi din sat, m-a lăsat aici lângă gară, am văzut agitație și am întrebat stânga, dreapta ce se întâmplă și am aflat că se vaccinează cu serul ăsta nou. M-am hotărât pe loc să mă vaccinez și asta fac. Aștept să completez foile. Nu îmi este frică și mă bucur că nu trebuie să mai pierd timpul pentru rapel. La noi în comună a fost o caravană mobilă, dar nu avea vaccinul acesta”, a precizat Andrei Dohan.

Caravana mobilă de vaccinare a fost, pe data de 5 iunie 2021, la sediul Primăriei Schitu Duca din Iași, unde au fost imunizate aproximativ 100 de persoane. Medicii au fost prezenți în localitate pentru administrarea rapelului.

Cererea imunizării cu Johnson & Johnson este din ce în ce mai mare

La noul punct de vaccinare au venit și persoane îndrumate de medicii de la centrul drive-thru din parcarea Centrului Comercial ERA. Ieșenii care s-au prezentat pentru a se imuniza direct din mașină, dar au solictat serul Johnson & Johnson, au fost îndrumați către cele două locuri unde se administrează acest ser. Liviu Bârlădeanu este un ieșean care a venit de la câțiva zeci de kilometri special pentru a se imuniza cu vaccinul.

„Eu am mers prima dată cu mașina la centrul de la ERA, am stat puțin acolo la coadă, doar că eu am vrut să mă vaccinez cu Johnson, iar domnul doctor mi-a recomandat să vin aici. Am ajuns puțin mai devreme de deschidere, dar nu îmi pare rău. Voiam mai demult să fac acest pas, dar nu am avut timp”, a declarat ieșeanul.

Centrul de vaccinare împotriva COVID-19 de tip drive-thru din parcarea Centrului Comercial ERA a fost un adevărat succes încă de la deschidere. În prima zi de funcționare au fost prezente aproximativ 4.000 de persoane care s-au imunizat cu serul Pfizer. Medicii care imunizează la centrul drive-thru spun că cele două fluxuri deschise merg foarte bine, iar media de vaccinare pe zi este de 100 de persoane în cursul săptămânii și 150 – 200 în weekend.

„Coordonez atât centrul de la ERA, cât și centrul deschis acum la gară. Au fost foarte multe persoane care cereau doze Johnson & Johnson, iar cu sprijinul DSP-ului și al Consiliului Județean s-a deschis și acest centru, unde deja sunt persoane care așteaptă să se vaccineze. Vaccinare la centrul de la ERA a fost un succes și încă este. Cele două fluxuri pe care le avem merg foarte bine și am luat în calcul posibilitatea de a transforma unul din fulxuri în vaccinare cu Johnson & Johnson, dacă cererea este atât de mare, iar celălalt să rămână cu Pfizer”, a spus dr. Ștefan Rat, coordonatorul centrului de vaccinare drive-thru.

Vasile Cepoi: „Doar vaccinarea ne scapă de valul patru”

Reprezentanții DSP Iași sunt îngrijorați în ceea ce privește rata de vaccinare și spun că doar prin imunizare putem evita un al patrulea val.

„În ultima perioadă, solicitarea de vaccinare Johnson & Johnson a crescut, motiv pentru care am mai deschis un nou centru și probabil că vom face și la alte centre câte un flux cu Johnson & Johnson unde este cerere. Dacă rata de vaccinare se menține așa scăzută, probabil că abia anul viitor vom ajunge la o rată de 70 la sută de persoane imunizate. La o mie și ceva de persoane vaccinate pe zi este foarte greu să atingem acest target. Riscul apariției unui nou val deja se vede în Europa, deci semnele negative sunt îngrijorătoare și este absolut necesar să convingem populația că doar vaccinarea este soluția evitării acestei situații”, a precizat Vasile Cepoi, directorul DSP Iași.

De pe data de 26 decembrie 2021, de la debutul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, desfășurată la nivelul județului Iași, 348.046 de persoane s-au imunizat. Din acest număr total de persoane vaccinate, 186.098 au fost imunizate cu prima doză și 161.948 de persoane s-au prezentat pentru administrarea rapelului. Joi, 9 iunie 2021, în județul Iași au fost administrate 1.662 de doze. Din numărul total, doar 700 au făcut prima doză și 962 s-au prezentat la rapel.

Comentarii
Adauga un comentariu