Titlurile zilei

Descinderi în forță în urma unei anchete BZI! Polițiștii și jandarmii au luat cu asalt service-urile auto și firmele de transport din România care falsifică ITP-urile camioanelor aflate în curse prin Germania, Olanda sau Belgia

Publicat: 10 aug. 2020
În urma dezvăluirilor publicate în BZI.ro, polițiștii și jandarmii au descins la service-urile auto și firmele de transport suspectate că au falsificat ITP-urile camioanelor aflate în curse prin Germania, Olanda sau Belgia
În urma anchetei BZI, polițiștii au descins la service-urile auto și firmele de transport suspectate că falsifică ITP-urile camioanelor aflate în curse prin Germania, Olanda sau Belgia

În urma dezvăluirilor făcute în cotidianul www.bzi.ro, polițiștii și jandarmii au descins la sediile mai multor service-uri auto și firme de transport suspectate de falsificarea ITP-urilor. Polițiștii Biroului Rutier Suceava au deschis un dosar în care se aduc acuzații de fals intelectual și uz de fals, fiind făcute cercetări pentru „nerespectarea atribuțiilor privind verificarea tehnică ori efectuarea reparațiilor” în cazul mai multor camioane care efectuează transport internațional de mărfuri. Principalele acuzații se îndreaptă spre firma de transport EuroLuc Trans și Service Motoare Nord, două firme care lucrau în tandem pentru a eschiva legislația în ceea ce privește efectuarea ITP a camioanelor

Descinderi în forță în urma anchetelor publicate de reporterii www.bzi.ro. Vineri, 7 august 2020, polițiștii Biroului Rutier Suceava, sprijiniți de echipele din cadrul Serviciului Acțiuni Speciale și de jandarmi, au făcut descinderi la sediile mai multor societăți comerciale și la domiciliile unor persoane fizice într-un dosar în care se aduc acuzații de fals intelectual și uz de fals. Descinderile au fost realizate în mai multe locații de pe raza județului Suceava, vizate fiind sediile unor service-uri auto unde se realizează ITP, la sediile unor companii de transport internațional, precum și la domiciliile unor oameni de afaceri care activează în domeniul transportului rutier de mărfuri. În dosar se fac cercetări pentru „nerespectarea atribuțiilor privind verificarea tehnică ori efectuarea reparațiilor” în cazul mai multor camioane care efectuează transport internațional de mărfuri.

Scandalul a plecat după ce Sergiu Lucan, patronul Euroluc Trans, a refuzat să plătească șoferii

Principalele acuzații se îndreaptă spre firma de transport EuroLuc Trans SRL și Service Motoare Nord SRL, două firme din județul Suceava care lucrau în tandem pentru a eschiva legislația în ceea ce privește efectuarea ITP a camioanelor. Principalul denunțător în acest dosar este ieșeanul Ionuț Tiron, un fost angajat al EuroLuc Trans SRL care nu și-a încasat banii integral de la patronul companiei, omul de afaceri Sergiu Lucan, iar acesta din urmă i-au fi batjocorit pe șoferii care nu și-au încasat banii integral.

„I-am spus la momentul respectiv lui Sergiu Lucan că voi face plângeri oficiale și voi povesti cum se fac actele în companie, așa cum se face peste tot în această zonă, de altfel. Nu a fost prea deranjat, ei fiind obișnuiți să rezolve totul cu bani, și a spus să fac ce vreau, iar eu am făcut și am arătat dovezi despre cum sunt făcute acte false în companie”, a spus Ionuț Tiron, fost angajat al EuroLuc Trans.

Acte false pentru transportul internațional al mărfurilor periculoase

Șoferii profesioniști explică faptul că, de ani buni, majoritatea procedurilor pentru eliberarea Acordului european referitor la transportul internațional rutier al mărfurilor periculoase ADR, dar și ITP, se fac ilegal. Concret, în vreme ce camioanele se află în curse din străinătate, se eliberează ADR, dar și ITP-uri din România.

„Când se fac actele, te sună de la birou, ne spune să nu închidem programele deloc, să nu se reseteze. Apoi îți spunea să tragi într-o parcare și spune «dă înainte – dă înapoi», probabil fac ceva pe calculator, pe internet, după care spune că e OK și poți să pleci. Mie mi-a venit undeva la trei săptămâni certificatul, am umblat fără certificat în comunitate tot timpul acesta. Avea grijă dispecerul să merg la anumite companii, unde nu se cer toate actele, avea grijă să nu ne dea firma olandeză transporturi în respectivele zone, cu încărcări mai ușoare, unde nu trebuie documente. Dispecerul devia cursele să nu ai probleme. Poliția nu prea te oprește în afară”, a mai explicat un fost angajat al Euroluc Trans.

Sunt vizate principalele firme de transport și service-uri auto din zona Moldovei

Polițiștii din cadrul Biroului Rutier Suceava s-au autosesizat în urma dezvăluirilor făcute în cotidianul BZI și au început strângerea de probe. Odată cu descinderile realizate vineri dimineața, anchetatorii au adunat mai multe probe pe care le vor folosi în dosar.
Vehiculele Euroluc Trans SRL aveau ITP-ul făcut de regulă la SC Service Motoare Nord SRL, cu sediul în localitatea Salcea, județul Suceava. Concret, camionul cu numărul de șasiu WDB96340310279130, cu numărul de înmatriculare SV 29 EVR are locul și data inspecției: localitatea Salcea, județul Suceava, pe 3.6.2020. Rezultatul inspecției tehnice periodice a fost „Bun Tehnic”. Stația unde a fost realizată inspecția este SC Service Motoare Nord SRL, care poartă semnătura și ștampila inspectorului responsabil de inspecție.

EuroLuc Trans SRL cu sediul în localitatea Stroiești, județul Suceava, este una dintre principalele firme de transport marfă din zonă. Cu o medie de 95 angajați, firma are o cifră de afaceri de 33 milioane lei și un profit de 1,2 milioane lei pe anul 2019. Compania controlată de Sergiu Lucan are însă și datorii de 14 milioane lei.

Reamintim faptul că, în urma materialului publicat în cotidianul BZI referitor la activitatea Euroluc Trans SRL, angajații companiei au fost chemați la sediu pentru a-și primi banii restanți. Conform informațiilor, la nivelul țărilor din vestul Europei este desfășurată o anchetă de proporții referitoare la legalitatea documentelor pe care le dețin firmele de transport din România. Vom reveni. Contactat telefonic, Sergiu Lucan a refuzat să răspundă apelurilor redactorilor BZI.

Comentarii
 • Vraja marii. Daca vrei sa-ti deschizi un service auto, la RAROM nu ai ce cauta fara 5000 euro spaga. Poti sa ai mama actelor in regula, fara spaga nu poti intra pe piata.

 • Asta este orasul Mafiei lui Mihai Chirica si latifundiarului Costel Alexe, fix in centrul orasului avem Turnul Sf. Spiridon ce sta sa pice peste trecatori, nemultumirile vor fi transpuse pe buletinul de vot.

 • Crina, lasa vrajeala. Mihai Chirica nu are si nu avea contra-candidat la primaria IASI.
  Coset Chichirau are o smenuiala cu Alexe si dupa alegeri pleaca iar 4 ani ca deputat la Bucuresti. Iar ce face ea acum, o face de imagine, ca na, sa nu bata la ochi.
  Urtoi nu este cunoscut de ieseni, chiar daca este baiat bun.
  Bodea si Tomaseschi nu iau la ora actuala CJ-ul (ca presedinte).
  La ora asta, la ora actuala tot prostoiul de Popa este printre favoriti la CJ.
  Mai vedem pe parcurs … poate se sucesc.

 • Daca vreți sa fiti siguri de rezultate,sesizați Politia olandeza sau germana și vedem atunci cum stau treburile…daca scapă și așa înseamnă ca au reprezentanta pe lângă SF Petru…

 • Daca vreți sa fiti siguri de rezultate sesizați Politia olandeza sau germana și vedeți ce se intampla după…daca nu se intampla nimic înseamnă ca au reprezentanta pe la SF Petru…zic și eu

 • Mai bine treceți pa DIICOT să vedeți ce se mai întâmplă cu dezvoltatorii din Iași și lăsați Suceava. Trăiască Horodniceanu! Jos Mafia!

 • S au facut perchezitii la Dinte de la Micedu din octombrie 2019! Omul a cotizat la greu si dosarul s a inchis!!! Unu-i Dinte Constantin, si e baiat fin! Are bani, are valoare! Politia-i sta la picioare!!!

 • Idea sta cam asa… ma numesc cîrcu Ioan, fost sofer la Micedu Company patronata de Dinte Costel, jmekerul tiganilor. Din 2018 lucrez ca si sef de canton silvic la Dobrovat cu ajutorul lui Parascan pentru 5000€€€€!!! In timpul liber fac curse la Micedu si la Auto Balmir patronata de cumnatul Mitica Mandachi. Nu are lume ce sa-mi faca!!! Dinte e unul in Iasi, are valoare!!!

 • Ca Ionica Cîrcu sunt mai multi!!! Dar Dinte a avut grija sa trimita in excursie la cramele Cricova diversi sefi de la RAROM-Varvara Octavian, si pe alti sefi de la ARR-Foua Cristian i-a mituit cu cate o “oala de lapte”(500 lei)

 • Eu sunt șoferul care la inlocuit pe acest individ cand a plecat acasă am avut un scăunel pentru camping mi la vandut la un coleg (cică nu-i mai trebuie ca el merge acasă) a făcut nevoile în sticle de plastic și mi-a lasat o în cabina,e făcut curat nu mai vorbim.intrebatil la cate firme a lucrat pana acum asa făcea și la altele isi făcea nevoile în cabina ?

Adauga un comentariu