Actualitate

Descinderi in forta! Medicina ieseana, aruncata in aer de o ancheta bomba! Cei mai tari medici au ramas fara suflu! FOTO

Publicat: 31 mai 2016

@ Este cea mai ampla actiune de acest gen din tara @ Procurorii au descoperit grozavii greu de crezut: medicii psihiatri falsificau rezultatele studiilor clinice efecuate pentru testarea medicamentelor noi, inainte ca acestea sa intre pe piata @ La Iasi, au fost perchezitii la Institutul de Psihiatrie Socola si au fost ridicate cantitati impresionante de documente @ Ar putea fi anchetati si cei mai tari medici din alte domenii @ Primele informatii au fost furnizate de SRI, catre procurori

Ieri dimineata, ofiterii din cadrul Directiei de Investigare a Criminalitatii Economice – Inspectoratul General al Politiei Romane, impreuna cu ofiteri din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice si specialisti din cadrul Directiei Generale Antifrauda Fiscala au descins la Institutul de Psihiatrie Socola Iasi. O parte dintre medicii de la aceasta institutie sunt suspectati ca ar fi comis diferite infractiuni in legatura cu realizarea unor studii clinice pentru firme care sunt specializate in acest domeniu. Practic, medicii sunt suspectati ca au falsificat datele studiilor clinice prin care erau testate anumite medicamente noi sau proceduri medicale de ultima generatie.

Toata actiunea a fost coordonata de procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Simultan, au fost organizate perchezitii la inca 331 de unitati medicale din tara. Este cea mai importanta actiune de acest gen din sistemul medical romanesc. Acuzatiile sunt de luare de mita, dare de mita, abuz in serviciu si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Multe dintre informatiile care au stat la baza acestui dosar au fost furnizate catre procurori de lucratorii din cadrul Serviciului Roman de Informatii (SRI). „Din actele de urmarire penala efectuate pâna în prezent, a rezultat ca mai multi angajati din sistemul sanitar desfasoara activitati nelegale, constând în derularea unor studii clinice cu încalcarea prevederilor legale în materie, fapte cu potential generator de riscuri în ceea ce priveste autorizarea intrarii pe piata a unor medicamente ce afecteaza negativ starea de sanatate a populatiei”, au precizat procurorii din cadrul Parchetului General.

Un medic psihiatru de la Arad a declansat totul

Toata aceasta ancheta pare sa porneasca de la un medic psihiatru din Arad, cadru universitar, care cerea bani celor care doreau sa se pensioneze pe caz de boala. „În realitate, persoanele în cauza nu sufera de afectiuni psihice, însa in schimbul sumelor de bani oferite medicului, acesta îi înregistra în evidentele medicale ale spitalului, figurând fictiv atât cu internare, cat si cu tratament de specialitate. Majoritatea acestor persoane nu ramâneau internate în spital si nici nu urmau tratamentul prescris. Mai mult, unora dintre pacienti, le conditiona internarile fictive de participarea la studiile clinice pe care acelasi medic le conducea. Scopul acestui demers era obtinerea, pentru sine, de sume suplimentare de bani, întrucât retributia medicului pentru derularea acestor studii se cuantifica în functie de numarul de pacienti înrolati”, au explicat procurorii.

Medicul psihiatru se folosea de ascendentul moral si profesional pe care il avea asupra medicilor rezidenti ai Sectiei de Psihiatrie, carora le este indrumator de rezidentiat. „Ii determina si îi constrângea pe acestia sa savârseasca astfel de ilegalitati. Studiile clinice erau efectuate fara consimtamântul informat al subiectilor, fiind consemnate în documentele întocmite aspecte necorespunzatoare adevarului referitoare la diagnostic, starea de sanatate a pacientilor, tratamentul urmat si efectele acestuia. Pentru obtinerea semnaturii pe declaratia privind consimtamântul participarii la studiu, medicul psihiatru actiona în doua modalitati: fie prezinta documentul pacientilor sau apartinatorilor acestuia (în situatia pacientilor fara discernamânt) drept acord pentru prelevarea unor probe biologice ori pentru efectuarea unor analize (ex: ECG), fie contrafacea sau dispunea unor medici rezidenti sa contrafaca semnatura”, au completat anchetatorii.

Erau luate probe pentru analize de la medici, nu de la pacienti

Pentru a asigura numarul de pacienti prevazut în protocoale, medicul psihiatru includea în studii si pacienti care nu sufera de afectiunea pentru care era testat medicamentul experimental. La indicatiile acestuia, medicii rezidenti si asistenetele medicale consemnau în foile de observatie simptomele necesare includerii în studiu, omitând total sau partial consemnarea simptomelor reale. Totodata, acesta nu consemna în foile de observatii administrarea unei medicamentatii suplimentare neadmise de protocol, dar care producea efectele pozitive vizate de studiu.

In situatia in care pacientii nu raspundeau la medicamentul testat, pentru a fi mentinuti in studiu, li se administrau medicamente care contineau substante neadmise in protocolul de studiu. Pentru a ascunde astfel de practici, erau recoltate probe biologice de la alte persoane, in special cadre medicale din cadrul Sectiei respective. „Potrivit dispozitiilor medicului psihiatru, la externare, pacientilor înrolati în studiu li se întocmeau doua seturi de documente: unele reale, care consemnau includerea în studiu, diagnosticul si tratamentul experimental administrat si altele contrafacute care se înmânau pacientului si care prevedeau administrarea unui tratament clasic, fara a se mentiona includerea pacientului în studiu. Prin modalitatile descrise se urmarea includerea în studii a unui numar cât mai mare de pacienti si efectuarea chiar fictiva a cât mai multor vizite, scopul final fiind acela de a încasa sume mai mari din partea sponsorilor”, au explicat procurorii.

Institutul Socola din Iasi incasa maximum 3%, iar medicii intre 1500 si 2000 de euro de bolnav

Managerul Institutului de psihiatrie Socola din Iasi recunoaste ca au existat probleme in ceea ce priveste efectuarea studiilor clinice in unitarea medicala. Acesta a precizat ca, atunci cand a fost numit manager la unitatea medicala ieseana, in urma cu mai bine de un an de zile, existau contracte pentru studii clinice incheiate de firme de medicamente din care spitalul obtinea o suma infima, 1, 2, maximum 3 la suta din valoarea totala a contractului. Cei mai multi bani ajungeau in buzunarul medicului care efectua studiul. In interiorul spitalului se discuta despre sume uriase, bani pe care ii incasau medicii, intre 1500 si 2000 de euro pentru fiecare pacient inclus in studiu. La un studiu clinic pot participa si peste 20 de pacienti.

„Cand am preluat functia de manager, am constatat ca institutul primeste foarte putini bani din aceste studii. Nu mi-a convenit aceasta situatie, nu erau foarte clare lucrurile, si am decis ca din fiecare contract, unitatea medicala sa primeasca minimum 10%. Erau contracte din care in contul spitalului intra doar un procent de 1, 2 sau 3 la suta. Pe parcursul anului trecut, spitalul a incasat, de cand am reglementat aceasta problema, 400 mii lei. Doua sute mii lei i-am platit pentru taxa de acreditare a institutului si din banii ramasi am modernizat si dotat bucataria. Studiile clinice sunt o sursa importanta de venit pentru spital. Contractele incheiate intre firma producatoare de medicamente si spital, medic, sunt confidentiale”, a declarat dr. Gabriel Oprisanu, managerul Institutului de psihiatrie Socola din Iasi.

„Cu siguranta ca aceste studii s-au efectuat”

Managerul institutului iesean sustine ca ancheta nu vizeaza un anumit medic sau mai multi doctori din unitatea medicala. Medicul Oprisanu a spus ca toate studiile au fost efectuate si nu exista date false in documente.

„Pentru a efectua un studiu clinic, firma trebuie sa aiba aviz de la Agentia Nationala a Medicamentului, aprobare de la Ministerul Sanatatii si apoi de la Consiliul de etica al unitatii medicale unde se desfasoara studiu. Pe orice studiu clinic scriu ca se aproba numai cu avizul, aprobarea consiliului de etica. Cu siguranta ca, in institut, aceste studii s-au efectuat. Nu am auzit ca vreun medic sa fie vizat ca a incasat banii, dar nu a facut studiu sau a utilizat date false. Toate documentele medicale sunt arhivate separat. Noi avem o arhiva separata”, a declarat dr. Gabriel Oprisanu.

Studiile clinice reprezinta faza terminala de omologare a unui medicament pentru a intra pe piata. La psihiatrie, in general, firmele care vin sa solicite studii clinice sunt producatori mari de medicamente din SUA. Pacientii care sunt inclusi in studiu trebuie sa-si dea acordul scris si sa urmeze o intreaga procedura, numai daca medicul efectueaza studiul cu respectarea legislatiei. Medicamentele incluse in studiu nu sunt pe piata.

Politistii au plecat cu saci de documente

Ieri, politistii au stat toata ziua la Institutul de psihiatrie si au copiat mii de pagini din arhiva unde sunt depozitate toate actele care fac obiectul studiilor clinice desfasurate de-a lungul timpului in spital. Inca de dimineata, politisti de la Inspectoratul General al Politiei Romane s-au deplasat la Institutul de psihiatrie Socola din Iasi si s-au instalat intr-un birou de la Serviciul administrativ. Ieri, acestia au parasit unitatea medicala undeva spre seara, de unde au luat mai multi saci cu documente.loading...

Comentarii
  • anchetati si studiile facute pe femei gravide in spitalul elena doamna de catre dr ancuta.cu ajutorul asistentei sefe luminita s-au experimentat pe oameni.

  • Majoritatea cadrelor sanitare si auxiliare din acest spital nici nu au ce cauta pe acolo. Nu au competente in domeniu, valori socio-umane si nici principii. Domnul manager realizeaza prea putine lucruri in favoarea acestui spital, doar cand vine presa sau jandarmeria reactioneaza…in rest …este in recreatie. Mare pacat de romanii care fara voie sunt afectati de boli psihice si, inevitabil, trec pe acolo….

  • ati facut o ciulama de articol din care nu se intelege nimic. care este problema? ca medicamentele se testeaza inainte de a fi puse pe piata? ca se testeaza pe oameni si nu pe urangutani? ca medicamente psihiatrice nu se testeaza pe oameni sanatosi? ca medicii primesc bani din strainatate si platesc taxe si impozite pentru activitati de cercetare clinica in loc sa se multumeasca cu salariul mediu pe economie sau sa stranga din dinti si sa ia spaga? ca restul acuzelor se pare ca nu au fost dovedite.

Adauga un comentariu