Titlurile zilei

Descinderi în „magazinele de vise” din Iași! Un puști de bani gata vindea droguri cu bon fiscal, într-un magazin de lângă SRI! Familia sa este una influentă și deține afaceri uriașe! – UPDATE

Publicat: 17 oct. 2020
Tânărul care a deschis magazinul în Iași a mai fost anchetat de DIICOT în trecut
Octav Filip și mascații în fața magazinului în care s-ar fi comercializat substanțe cu efect psihoactiv

Un puști de bani gata a deschis un magazin în Iași în care se vindeau produse derivate din cannabis. A apărut un nou trend în țară, iar magazinele care vând tot felul de substanțe teoretic inofensive ajung să pună pe piață droguri în adevăratul sens al cuvântului. Ieri, polițiștii din cadrul BCCO, sub coordonarea procurorilor DIICOT, au descins în două magazine de acest gen din Iași. Nu mică le-a fost mirarea anchetatorilor când au văzut că în vitrine existau muguri de cannabis la vânzare. Patronii acestui gen de magazine se bazează pe o reglementare europeană care este ușor de interpretat

Descinderi în „magazinele de vise” din Iași. Ieri, polițiștii din cadrul BCCO, sub coordonarea procurorilor de la DIICOT, au „vizitat” două magazine în care se vindeau derivate din cannabis. Oamenii legii au luat în vizor aceste magazine după ce la urechile lor au ajuns informații care spuneau că, de fapt, în aceste magazine s-ar vinde droguri în adevăratul sens al cuvântului. Ieri, mascații au intrat puțin după ora 11:00 într-un magazin din zona Sfântul Lazăr și în alt magazin din zona Bularga. Magazinul din Bularga a fost deschis de doar câteva zile, iar în mediul online au apărut fotografii în care zeci de tineri stăteau la coadă pentru a cumpăra câteva produse.

UPDATE: Judecătorii ieşeni i-au lăsat să plece acasă pe suspecţii de trafic de droguri!

„Instanţa respinge, ca nefondată, propunerea de arestare preventivă formulată de DIICOT Iaşi în ce-i priveşte pe inculpaţii Filip Octav şi David Sebastian. Ia faţă de inculpatul Filip Octav, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de droguri de risc, măsura preventivă a arestului la domiciliu, pe o perioadă de 30 de zile. Ia faţă de inculpatul David Sebastian, cercetat penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de droguri de risc, măsura preventivă a arestului la domiciliu, pe o perioadă de 30 de zile”, au precizat judecătorii din cadrul Tribunalului Iaşi. Decizia nu este definitivă, aceasta putând fi contestată.

Muguri de cannabis vânduți direct din magazin cu bon fiscal

Surse din cadrul anchetei au precizat pentru reporterii BZI că ieri, în urma perchezițiilor, au fost găsite cutii întregi cu plicuri în care se pare că s-ar fi aflat cannabis. Anchetatorii au ridicat mai multe probe și documente și urmează să stabilească dacă legea a fost sau nu încălcată. La Iași au fost două magazine vizate, însă în cadrul anchetei a fost verificată și o societate din Oradea. Acolo se pare că ar fi fost punctul-cheie. Diferite produse derivate din cannabis ajungeau la Oradea direct din Olanda, iar mai apoi la Iași. Cei care au pus bazele acestor afaceri au crezut că sunt protejați de lege, dar se pare că nu a fost chiar așa. După cum spuneam, cei care și-au deschis afaceri de acest gen se bazează pe o reglementare.

Ce spune regulamentul pe care se bazează

Articolul 32 alineatul 6 din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 permite cultivarea în Uniunea Europeană a soiurilor de Cannabis sativa L. cu condiția ca acestea să fie incluse în catalogul comun al soiurilor de specii de plante cu un conținut de THC nu mai mare de 0,2 la sută. Astfel, este specificat că este legal să cultivi cannabis, însă nu scrie nicăieri că este legal să vinzi pentru consum. Anchetatorii trebuie să stabilească ce se vindea de fapt în magazinele cu pricina.

Octav Filip este vizat acum de anchetatori, însă nu este prima dată

Cert este că magazinul de pe Sfântul Lazăr este deținut de un tânăr pe nume Octav Filip. De loc din Huși, tânărul a mai avut de-a face cu legea. El a fost cercetat de DIICOT, Serviciul Teritorial Iași, pentru deținere de droguri de risc, în formă continuată, iar în baza acordului de recunoaștere a vinovăției, procurorii i-au stabilit drept pedeapsă o amendă penală în cuantum de 4.500 de lei. Tânărul este fiul unei femei de afaceri din Huși. Nicoleta Filip deține mai multe afaceri. Adevărul a relatat că fiul acesteia a intrat în vizorul anchetatorilor după ce în decembrie 2016 a fost depistat de un echipaj de poliție din Iași la scurt timp după ce a achiziționat 50 de grame de cannabis de la un dealer. Octav Filip se afla alături de doi prieteni, iar asupra unuia dintre ei polițiștii au descoperit un pliculeț cu cocaină.

În fața procurorilor, Octavian Filip a recunoscut că este consumator de droguri încă din 2015. Tânărul a colaborat cu organele de anchetă oferind detalii despre dealerul din Iași de la care se aproviziona în mod constant. Filip a relatat anchetatorilor că a cumpărat de vreo 30 de ori droguri, cantitățile fiind cuprinse între 1 gram și 50 de grame, iar pentru fiecare gram achita sume cuprinse între 50 și 70 de lei, în funcție de cantitatea cumpărată. Reporterii BZI vă vor ține la curent cu întreaga anchetă. Până la închiderea ediției, procurorii DIICOT nu au luat nicio măsură.
Adauga un comentariu