Stiri medicale

Descopera ce zone de pe corp prefera capusele si ce tip de capusa transmite borelioza

Publicat: 18 mai 2012
7

Varietatile de capuse sunt usor diferite in SUA si in Europa. In general, pe continentul nostru circula trei tipuri, dar una singura (Ixodes ricinus) poate transmite boli precum borelioza (maladia Lyme). Are forma globuloasa, masoara pana la 4mm, are culoare brun-neagra si seamană cu bobul de ricin. Se hraneste pe animale si om si, in afara de boala Lyme mai poate poate transmite: febra patata a Muntilor Stancosi, tifosul Sao Paolo, febra Colorado.

Se cunosc peste 800 de specii de capuse, dar mai importante, in afara de Ixodes ricinus sunt si:

Ripicephalus sanguineus (genul Ripicephalus), asemanatoare cu Ixodes ricinus, dar gazda preferata este cainele (capusa cainelui). Transmite febra botunoasa.

Dermacentor andersoni (genul Dermacentor), parazita pe bovine, cabaline, diferite mamifere si om. Transmite tuleremia si febra Q.

In Romania, au fost stabilite cateva zone endemice, printre care Cluj, Arad, Sibiu, Neamt, Botosani. Este totusi posibil ca raspandirea insectelor din categoria periculoasa sa fie mai mare, avand in vedere ca traiesc si circula in conditii necontrolate de om.

Dupa o singura muscatura de capusa, riscul de imbolnavire este de pana la 4% pentru toate capusele. Daca parazitul este capturat si se constata ca este contaminat cu Borrelia Burgdorferi, spirocheta care transmite Lyme, boala creste pana la 32%. Probabilitatea de infectare sporeste sensibil, mai ales, daca insecta a ramas infipta in piele peste 72 de ore.

Locurile de pe corp preferate de capuse si masuri de urgenta
La cea mai mica banuiala, consultati-va cu atentie pielea, pentru a descoperi eventualele capuse atasate. Ele pot ciupi orice zona a corpului, dar prefera anumite locuri: spatele urechilor, ceafa, axilele, abdomenul, zona inghinala, partea posterioara a genunchilor.

Daca ati descoperit pe corp vreo capusa, incercati sa o scoateti utilizand o penseta sau mai bine mergeti de urgent la medic. Nu este recomandata utilizarea substantelor iritante (benzina, alcool, iod, eter, vaselina) deoarece in acest mod este stimulata hipersecretia salivara si regurgitarea de catre capusa, ceea ce creeaza un risc suplimentar de transmitere a infectiei.

Locul intepaturii va fi bine dezinfectat (cu solutie betadina) si eventual pansat. Duceti apoi insecta la un laborator medical, pentru a verifica daca era sau nu purtatoare de Burgdorferi.

Simptomele maladiei Lyme/borelioza si stadiile bolii
Maladia Lyme isi trage denumirea de la un mic oras din statul Connecticut, SUA, unde numerosi copii s-au confruntat la un moment dat cu simptome articulare similare. In urma anchetei medicale intreprinse, s-a dovedit ca la originea problemei stateau piscaturile de capuse contaminate cu bacteria Burgdorferi, din familia Borrelia. De aceea, in Europa, aceeasi afectiune este cunoscuta mai mult sub numele de borelioza.

Maladia Lyme poate da simptome la nivel cutanat, articular, nervos, putand afecta de asemenea si alte sisteme sau organe, tipul si severitatea manifestarilor variind de la o persoana la alta.

a. Primul semn al infectarii cu borrelia este aparitia pe piele a unei eruptii, care apare la aproximativ 70% dintre pacienti, intr-un interval de 3-33 de zile post-intepatura. Urticaria are adesea aspect de tinta, cu un punct rosu central, inconjurat de o zona rosie ce se extinde incet-incet. Poate fi si sub forma unui inel inflamatii, mai dura la atingere, ce se propaga treptat.

Regiunea iritata poate avea o temperatura usor crescuta fata de restul pielii, si rareori provoaca mancarimi sau durere.

Prezentarea la medic in acesta faza este deosebit de importanta. O mare parte din eritem dispare spontan, in maximum 30 de zile, chiar si in absenta tratamentului adecvat.

b. In stadiul secundar al bolii Lyme apar manifestari virale (astenie, senzatie de oboseala, dureri musculare si articulare (dureri, in special la articulatiile mari – genunchi, insotite de inflamatie, roseata, caldura, impotenta functionala), cefalee, urmate de simptome neurologice (semne de meningita acuta, paralizie faciala periferica (se impune detectarea serologiei antiBorrelia in astfel de cazuri), tulburari sfincteriene.
Tot in stadiul secundar pot aparea si manifestari cardiace, sub forma tulburarilor de ritm cardiac si cardita, sau oculare (in proportie de 5-8%).

c. Faza tardiva de boala (neuroborelioza) apare dupa luni sau ani de la faza primara si este caracterizata prin aparitia manifestarilor neurologice cronice si articulare, insotite de leziuni cutante sub forma acrodermatitei cronice atrofice.

Daca boala nu a fost detectata si tratata corespunzator de timpuriu, pericolul de deces este notabil. Diagnosticul nu este usor de stabilit, mai ales cand urticaria specifica nu a aparut, restul reactiilor fiind usor de confundat cu acelea ale multor altor patologii. Testele de sange prin care sunt detectati anticorpi la Burgdorferi sunt eficiente, cu conditia sa fie facute la peste o luna de la momentul infectarii.

In general, e bine sa mergeti la medic daca ati fost piscat de una sau mai multe capuse. De asemenea, este obligatorie prezentarea la cabinet daca nu ati putut extrage in intregime corpul insectei din piele. De obicei, specialistul recomanda un tratament cu antibiotic cu scop preventiv, chiar in lipsa unor semne de infectare.

Aparitia pe piele a unei zone rosii, care se mareste rapid in jurul unei intepaturi, reprezinta reactia alergica la compusii prezenti in saliva capusei, nu neaparat o manifestare a maladiei Lyme. In schimb, o placheta cutanata ce se iveste la mai bine de trei zile de la piscatura este un prim semn al infectarii. Cand se insoteste si de dureri articulare, suspiciunea este si mai mare. De cele mai multe ori, un tratament tintit cu antibiotic rezolva problema.

Adauga un comentariu