Diete si regimuri

Descopera de la chinezi de ce nu este bine sa mancam dupa ora 19

Publicat: 14 mart. 2012

Stresul de zi cu zi si alimentatia haotica, bogata in alcool, prajeli si produse fast food au numai efecte negative asupra sanatatii, si in special asupra ficatului. Daca vreti sa va ajutati ficatul, specialistii chinezi recomanda sa nu mai mancam nimic dupa ora 19.

Medicina traditionala chineza a fost intotdeauna o sursa inepuizabila de terapii si obiceiuri care isi gasesc functionalitatea chiar si in zilele noastre. Chinezii nu mananca nimic seara, dupa o anumita ora, iar explicatia rezida tot in vechile tratate de medicina. Traditia lor spune ca energia sau qi circula in corpul nostru prin 12 canale principale, care mai sunt cunoscute drept meridiane. Fiecarui meridian ii corespunde un interval de 2 ore, timp in care energia in canalul respectiv atinge cota maxima.

Potrivit vechilor invataturi chinezesti, digestia este controlata de elementul Pamant. Organele care apartin acestui element sunt stomacul si splina. Pragul maxim de energie in meridianul stomacului este atins intre orele 7 si 9, iar in canalul splinei, energia atinge cota maxima intre orele 9 si 11. Prin urmare, cel mai bine este sa mancam intre orele 7 si 11 dimineata, intrucat energia alocata digestiei este maxima in acest interval.

12 ore mai tarziu, energia din aceste meridiane atinge cel mai scazut nivel, drept pentru care invatatii chinezi ne sfatuiesc sa nu mai mancam dupa ora 19. Daca totusi ne este foame, ideal ar fi sa alegem alimente usor de digerat, precum fructe, legume sau sucuri proaspete.

Digestia este in mod normal mai lenta seara, din pricina resurselor scazute de energie. Daca ne lacomim la mese bogate in aceasta parte a zilei, alimentele stationeaza mai mult in stomac si tind sa fermenteze, ceea ce duce la formarea de gaze, creeaza senzatie de balonare si disconfort. Pentru a face fata efortului, organismul sustrage energia de la alte organe, pentru a sustine digestia. 

Peste noapte, intre orele 23 si 3 dimineata, canalele vezicii biliare si cel al ficatul ating pragul maxim de energie. Aceste organe au rolul de a curata sangele si de a ne asigura, in felul acesta un somn odihnitor. Insa, cand mancam la ore tarzii, energia lor nu mai este centralizata asupra purificarii organismului, consecintele fiind indigestia, insomnia si senzatia de oboseala dimineata. Mai mult decat atat, pentru ca toxinele nu au fost eliminate complet din organism, se stocheaza la nivelul articulatiilor, expunandu-ne riscului de artrita.

Sfaturi pentru revigorarea ficatului
In primul rand, renuntati la mesele copioase dupa ora 19. Apoi, chinezii recomanda ceaiurile de papadie, urzici, menta, tataneasa care curata si regenereaza ficatul. Insa nu uitati: odata ce incetati a mai manca noaptea, ficatul isi poate folosi energia pentru functia lui nemaifiindu-i „furata” de digestie, iar organismul are puterea de a se reface.

Veti observa ca o multime de simptome neplacute vor disparea, inclusiv cele care nu par sa aiba vreo legatura cu digestia, precum durerile, inclusiv cele ale incheieturilor. In plus, in felul acesta, sa eliminati kilogramele in plus.

Sursa: csid.roloading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit