International

Descoperire alarmanta despre virusul Ebola

Publicat: 15 oct. 2015
1
Potrivit oamenilor de stiinta, virusul Ebola poate supravietui in sperma persoanelor infectate timp de noua luni de la declansarea bolii, perioada fiind mai lunga decat se estima initial. Rezultatele preliminare au ridicat semne de intrebare referitoare la modul in care s-ar putea pune capat acestei epidemii, cercetatorii spunand ca nu au idee daca urmele virusului au potentialul de a infecta alte gazde.
„Rezultatele au fost obtinute intr-un moment critic, pentru a ne aminti faptul ca numarul de imbolnaviri este in continua crestere, iar supravietuitorii se lupta in continuare cu efectele bolii”, a spus Bruce Aylward, expert in cadrul Organizatiei Mondiale pentru Sanatate. Acesta a spus ca supravietuitorii, in jur de 17.000 doar in Africa de Vest, au nevoie in continuare de suport, pentru o durata de cel putin 12 luni, pentru a fi siguri ca partenerele lor nu sunt expuse virusului. Ebola a infectat 28.000 de persoane si a ucis peste 11.300, epidemia afectand in special Guinea, Sierra Leone si Liberia, abia acum autoritatile reusind sa controleze intr-o oarecare masura raspandirea virusului. Expertii spun ca abia acum pot afla mai multe detalii despre Ebola si despre potentialele efecte pe termen lung. Jonathan Ball, un virusolog de la Universitatea din Nottingham, Marea Britanie, a spus ca noile descoperiri sunt ingrjoratoare.
„Datele confirma faptul ca virusul Ebola poate supravietui in tractul genital pentru o perioada indelungata, la distanta de cateva luni dupa ce a fost eliminat din sange. Acest lucru arata ca organele genitale sunt un adevarat rezervor si sursa pentru noi infectari”, a precizat Jonathan Ball. Studiul a inclus 93 de barbati, care au supravietuit infectarii cu Ebola, acestia oferind mostre de sperma pentru analize. Barbatii, cu varste de peste 18 ani, s-au inscris voluntar in studiu, la distanta de doua panala zece luni dupa ce boala a inceput sa se manifeste. Subiectii au fost testati in primele trei luni dupa ce au fost diagnosticati pozitiv cu Ebola, iar 65% dintre subiecti au fost testati la sase luni dupa diagnosticare, in timp ce o treime au fost testati la noua luni. Specialistii spun ca noile date indica faptul ca este posibil ca raspandirea epidemiei sa nu fi fost stopata, asa cum s-a crezut initial.
Adauga un comentariu