Arheologie

Descoperire arheologica fara precedent la sudul Moldovei

Publicat: 31 dec. 2014

Descoperire arheologica de exceptie in localitatea Crihana Veche din raionul Cahul. Specialistii au gasit un mormant scitic si spun ca, de la declararea Independentei Moldovei, nu au mai fost depistate asemenea vestigii. Savantii spera ca relicva va atrage multi turisti.

Arheologii au constatat ca, in antichitate, mormantul a fost jefuit de mai multe ori. Vestigiile au fost descoperite pe un teren cu o suprafata de peste 700 de metri patrati. Arheologii au gasit varfuri de sageti scitice, fragmente din amfore grecesti, dar si podoabe din aur si argint. Specialistii presupun ca aici ar fi fost mormantul unei capetenii de trib.

In procesul de prelucrare a obiectelor gasite, apreciate drept foarte importante, vor fi implicati savanti din Romania si Polonia.

Vezi si Descoperire FABULOASA facuta in Romania

„Dupa conservare, urmeaza etapa de reconstituire a imaginii defunctului. In baza acestor mostre de amfore grecesti se permite o datare mai sigura”, explica arheologul Ion Ciobanu, potrivit publika.md.

Vezi si Descoperire UIMITOARE facuta in Marea Egee

Muncitorii spun ca sunt onorati sa participe la aceste sapaturi:

„Este o mare bucurie pentru noi. Vrem si in continuare sa descoperim, sa gasim ceva nou”.

„Imi place sa descoper noi lucruri despre istorie. Suntem curiosi ce vom mai descoperi”.

„Vrem ca Crihana Veche sa devina un punct de atragere a turistilor si sa prezinte aceste valori publicului larg. Este foarte important pentru satul nostru. Vor cunoaste toti, si copiii si adultii despre ce s-a descoperit la noi in sat”, a spus primarul Rodica Cucereanu.

Obiectele gasite in mormantul razboinicului scit din Crihana Veche, Cahul, dateaza din secolul IV inainte de Hristos. Pentru desfasurarea expeditiei, au fost cheltuite 100 de mii de lei.loading...

Adauga un comentariu