Arheologie

Descoperire arheologica incredibila, la Poiana Ciresului

Publicat: 08 ian. 2015
3

Santierul arheologic de la Poiana Ciresului, Neamt, ar putea deveni unul dintre cele mai important situri arheologice paleolitic din Europa si Asia, putine colturi ale lumii putandu-se lauda cu o asemenea bogatie de obiecte, de o atat de mare importanta.

Echipa de arheologi romani a adus la lumina o statueta de peste 20.000 de ani vechime. Ea face parte din categoria asa ziselor Venus gravetiene, recunoscute in relativ putine locuri din spatiul euro-asiatic. De fiecare data cand s-a facut o astfel de descoperire a fost calificata ca ”regina” cercetarilor arheologice. De acum incolo orice tratat de Istoria artei de pe teritoriul Romaniei va trebui sa inceapa cu aceasta descoperire.

Vezi si Descoperire extraordinara facuta de arheologii polonezi

Importanta statuetei Venus din Romania este imensa pentru ca raritatea unor astfel de descoperiri face din ea un autentic simbol national. Descoperirea ei la Poiana Ciresului – Piatra Neamt – nu este intamplatoare, pentru ca acest santier a oferit pana acum circa 2/3 din toate obiectele de arta mai vechi de 15.000 de ani recuperate pe teritoriul Romaniei. De altfel, descoperirile din acest an reprezinta un adevarat tezaur de obiecte de podoaba paleolitice care ne indreptatesc sa circumscriem Romania, din acest punct de vedere, in patrimoniul universal, potrivit ziuaveche.ro.

Vezi si Mormant vechi de 4.500 de ani, descoperit in Egipt

Ele, prin valoarea exceptionala, vor face rapid inconjurul lumii, pentru ca este aproape fara precedent ca intr-o unica campanie de sapaturi arheologice, care a acoperit doar 16 m p, sa se concentreze o densitate asa de mare de artefacte de acest fel. Pe langa Venus de la Poiana Ciresului, in acest an s-au mai descoperit in acest santier doua pandantive si o margea din piatra si doua pandantive din canini de vulpe si cerb, alaturi de o mare diversitate de unelte din os si corn pentru prelucrarea pieilor de ren si bizon, varfuri de sulita din corn si os de ren, sute de utilaje litice cu diverse functionalitati si mii de resturi osteologice in adevarate structuri de abataj a renilor etc. Cercetarile mai continua cateva zile, incat nu sunt excluse alte surprize.

Adauga un comentariu