Arheologie

Descoperire arheologică inedită la Huedin

Publicat: 21 oct. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Descoperire arheologică inedită la Huedin
Descoperire arheologică inedita la Huedin

Descoperire arheologică inedită la Huedin. O echipă de arheologi ce făceau săpături în interiorul Bisericii Reformate au avut parte de o surpriză. Cercetătorii au descoperit o cripa cu patru sicrie ale unei familii nobile ce a trăit acum 400 de ani. Într-unul din sicrie a fost înmormântată o fetiţă de 3-4 ani, depusă pe un pat de flori.

Descoperire arheologică inedită la Huedin

În timpul săpăturilor în zona absidei, au descoperit o criptă prăbuşită. Sub această o altă criptă intactă.

În aceasta au fost găsite cele patru sicrie: două de adulţi şi două de copii. Unul dintre ele, ornamentat cu ţinte de argint a fost dechis.

În sicriu se aflau rămăşiţele unei fetitiţe aşezată pe un pat de flori, prinse cu panglici de mătase. Este o practică folosită în Evul Mediu pentru că anumite flori încetinesc procesul de descompunere.

„A fost documentat și recuperat primul sicriu de copil (probabil în vârstă de 3-4 ani), bogat ornamentat cu ținte de argint. Printre altele, au format și un scurt text din care s-a putut citi numele ”Banfi K”.

Defunctul a fost îmbrăcat în haine care s-au păstrat în condiții excepționale. La cap avea o bonetă cu bentiță împletită din fir de argint, culcată pe un pat de flori (printre altele rozmarin)” – informează reprezentanții MNIT.

Astfel de cripte au mai fost descoperite în Transilvania în urmă cu 120 de ani. Din echipa de arheologi fac parte şi studenţi, care se bucură că au luat parte la o astfel de descoperire.

Specialiștii Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei și ai Muzeului de Etnografie Cluj , au început desfacerea și prelevarea conținutului unei cripte intacte de secol XVII din interiorul bisericii menționate. În acesta, au fost descoperite patru sicrie.

Adauga un comentariu