Eveniment-Social

Descoperire arheologica unica in centrul Iasului – FOTO

Publicat: 12 nov. 2014

@ Zilele acestea, in centrul orasului au fost gasite noi date istorice si arheologice inedite! @ Acestea aduc in prim-plan elemente extrem de interesante si valoroase @ Putini s-ar fi asteptat la asa ceva @ In viitor, mii de oameni le vor putea admira @ Totul a avut loc intr-un spatiu sacru si simbolic pentru capitala Moldovei

Noi descoperiri arheologice inedite, ce tin de trecutul Mitropoliei iesene, au fost scoase in prim-plan. Acest lucru a fost facut de echipa formata din specialisti si istorici coordonata de reputatul profesor iesean Vasile Cotiuga, directorul Platformei ArheoInvest de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC). „O noua descoperire deosebita, realizata cu ocazia lucrarilor de amenajare turistica a Ansamblului Mitropolitan Iasi, aduce informatii noi cu privire la momentul construirii actualei Catedrale Mitropolitane. In partea de sud a acesteia, pe traseul viitorului canal termic a fost identificata o vatra ampla, cu jgheab, utilizata la turnarea pieselor de bronz folosite in constructia Catedralei. Vatra, cu un diametru de 1.5 m, a fost construita din caramida, avand in mijloc un gol pentru foc, deasupra caruia se aseza cazanul pentru topirea metalului, foarte probabil suspendat pe un cadru metalic sau de lemn. Asemenea constructii moderne sunt foarte rar identificate in sapaturile arheologice, pentru ca ele sunt distruse in momentul amenajarii spatiului respectiv”, a declarat Cotiuga.

Citeste si: DESCOPERIRE SOCANTA! Barbat impuscat mortal, ingropat in curtea Mitropoliei – GALERIE FOTO, VIDEO

Pe de alta parte, in urma cu o saptamana, au fost scoase la iveala si oseminte vechi de peste doua secole si jumatate, bani sau podoabe. Totusi, un schelet uman care prezinta un mod brutal de agresiune: impuscare, din fata, in coloana este una dintre elementele gasite de arheologi. Pe de alta parte, o alta situatie interesanta tine de gasirea scheletului unui bebelus, de doar doua luni, care a fost gasit ingropat in cimitirul de la baza Catedralei Mitropolitane.

Citeste si: EXCLUSIV! Descoperiri arheologice surprinzatoare in subsolurile Mitropoliei – GALERIE FOTO IN PREMIERA

„La 1734, domnitorul Constantin Mavrocordat a acordat unele scutiri si venituri anuale Mitropoliei pentru a fi zugravita si a fi imprejmuita cu zid de jur imprejur si cu chilii… Totusi, abia la 1749, Mitropolitul Nichifor a facut zidul de piatra. Abia la 1761 a inceput ridicarea Bisericii Sfantul Gheorghe, de catre mitropolitul Callimachi. Tot el a decis si desfacerea zidului dintre Mitropolia Veche si Biserica Stratenia si Sfantul Gheorghe, pe la 1766. Ca istoric al Catedralei, ideea înaltarii unei biserici mai mari, monumentale, la Iasi, i-a apartinut domnitorului Mihail Sturdza si mitropolitului Veniamin Costache„, se arata in datele istorice legate de modul in care a fost ridicat actualul edificiu unde se afla Catedrala Mitropolitana. De precizat ca toate aceste descoperiri, dar si cele care vor mai fi gasite, vor fi expuse in viitorul Muzeu Mitropolitan, care va fi parte componenta a Ansamblului Mitropolitan, care se afla în plin proces de amenajare, restaurare si reabilitare prin proiectul „Valorificarea turistica a Ansamblului Mitropolitan din Iasi”, cod SMIS 10904, finantat în cadrul Programului Operational Regional (POR) 2007-2013, Axa prioritara 5 „Dezvoltarea durabila si promovarea turismului”, Domeniul major de interventie 5.1 – Restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, precum si crearea sau modernizarea infrastructurilor conexe”.

Citeste si: Au iesit la suprafata secretele ascunse de Mitropolia Moldovei si Bucovinei – GALERIE FOTO EXCLUSIVA

Adauga un comentariu