Magazin

Descoperire care ar putea revolutiona medicina

Publicat: 01 apr. 2013
1

Mai multi cercetatori chinezi au descoperit faptul ca soarecii pot sa tuseasca. Acest lucru, aparent banal, poate duce la aparitia unor medicamente care sa trateze raceala, dupa ce micutele rozatoare vor fi folosite pentru testarea acestora.

Mai multi cercetatori, profesori ai colegiului Guangzhou Medical din China, au folosit o serie de echipamente sofisticate cu ajutorul carora au reusit sa masoare diferente de ritm din respiratia soarecilor, potrivit Daily Mail.

Dupa ce au ajuns la concluzia ca rozatoarele pot sa tuseasca, medicii spera sa ii poata folosi pentru testarea tratamentelor impotriva racelii umane. De asemenea, s-a descoperit recent ca aceste mici rozatoare isi canta unul altuia cantece pe frecvente utrasonice. Mai mult ei rad atunci cand sunt gadilati si au o grimasa atunci cand simt durere.

In cadrul experimentului, 40 de rozatoare au fost expuse la capsaicin, o substata iritanta care da iuteala ardeilor picanti. Ei au fost plasati intr-un dispozitv care masoara aerul care iese si intra intr-un animal. Ulterior, cercetatorii au ascultat sunetele facute de animale si le-au privit miscarile corpului pe monitoare.

Astfel, aceste animale sunt candidatele perfecte pentru testarea medicamentelor menite consumului uman. Soarecii sunt ideali pentru testele de laborator, deocare cresc si se reproduc rapid, fiind usor de crescut. Pe viitor, soarecii ar putea inlocui porcusorii de Guineea care sunt folositi in prezent pentru testarea medicamentelor. Aceste animale sunt mai fragile si mai scumpe spre deosebire de soareci.

„Ar fi interesant sa vedem daca putem sa facem soarecii sa tuseasca voluntar, si daca da, care sunt mecanismele neuronale pe care le foloseste creierul pentru a face acest lucru”, a declarat neurobiologul britanic Erich Jarvis.

Comentarii
Adauga un comentariu