Arheologie

Descoperire din vremea dacilor facuta de arheologi la Alba Iulia

Publicat: 07 ian. 2014
Doua sicrie din marmura ce dateaza de acum aproape 1.800 de ani au fost gasite de arheologi la marginea orasului Alba Iulia. Sarcofagele sunt primele de acest fel descoperite pe teritoriul fostei provincii Dacia romana.
Sarcofagele au iesit la lumina recent, in timpul lucrarilor de constructie a statiei de epurare, la marginea orasului Alba Iulia, spre  cartierul Partos. Imediat, zona a fost securizata si declarata sit arheologic. Potrivit arheologilor, locul unde s-au descoperit intamplator artefactele era o zona necunoscuta, pana in prezent, din punct de vedere arheologic. 
Ipoteza: a treia necropola romana de la Apulum 
„Ineditul este dat atat de amplasamentul unde au fost facute descoperirile, cat si de natura lor“, sustine George Bounegru, unul dintre arheologii care cerceteaza situl. Una dintre ipoteze este amplasarea sarcofagelor in interiorul unui mausoleu, monument funerar ce se ridica in cinstea unei persoane de vaza, scrie adevarul.ro.
„Piesele descoperite recent se remarca prin maniera deosebita in care au fost sculptate. Cercetarile care sunt in curs de desfasurare le indica un amplasament in interiorul unei incinte sau al unui mausoleu. Avem de-a face cu mormintele unor persoane cu stare materiala deosebita, care si-au permis un asemenea tip de sarcofag“, spun arheologii care cerceteaza situl, George Bounegru si Ilie Lascu. Potrivit acestora, sarcofagele au fost „vizitate“, in timp, si  de vanatorii de comori. 
Cercetarile extinse au scos la iveala, in imediata apropiere a sicrielor, 11 morminte  in cista (cutie) din caramida. De aici, prinde contur teoria ca in zona ar fi putut fi o necropola romana. Daca la finalul cercetarilor se va dovedi acest lucru, se va putea vorbi de cea de-a treia necropola romana de la Apulum, dupa cea de pe Dealul Furcilor-Podei si necropola nordica din zona Statiei de salvare, ambele pe teritoriul actualului municipiu Alba Iulia. 
„In acest stadiu al cercetarilor, putem spune ca avem de-a face cu o necropola apartinand fie unei familii instarite, fie unei comunitati etnice sau religioase distincte. De asemenea, nu poate fi exclusa nici posibilitatea ca asezarile civile de la Apulum sa fi fost inconjurate de zone de inmormantari, asa cum se cunosc si alte situatii similare in Imperiul Roman“, motiveaza arheologii.  
Margele din sticla colorata 
Printre artefactele gasite in mormintele cercetate pana acum  se afla margele din sticla si faianta, monede si catarame din bronz. Monedele, sustin arheologii, ar fi fost depuse in morminte cu rol de plata pentru Charon. Grecii antici puneau sub limba unei persoane decedate o moneda, intrucat in mitologia greaca Charon ii trecea pe cei morti peste un rau, daca aveau cu ce sa-si plateasca aceasta calatorie. Cei care nu puteau achita suma, pribegeau o suta de ani pe malul raului. 
Arheologii sustin ca, dupa terminarea cercetarilor de specialitate, sarcofagele romane si celelalte artefacte importante care vor iesi la iveala vor fi expuse in curtea Muzeului National al Unirii. 


loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit