Arheologie

Descoperire extraordinara facuta de arheologii polonezi

Publicat: 07 ian. 2015
3

O amuleta straveche, cu doua fete, descoperita in Cipru, contine o inscriptie de 59 de litere in limba greaca, al caror mesaj se citeste la fel de la stanga la dreapta si de la dreapta la stanga, conform Live Science, citata de Agerpres. Arheologii au descoperit amuleta, cu o vechime de aproximativ 1.500 de ani, intr-un sit arheologic aflat in vechiul oras Nea Paphos din sud-vestul Ciprului. Amuleta are dimensiunea de 34,9 mm pe 41,2 mm.

Una dintre fetele amuletei contine palindromul, iar pe cealalta fata se afla cateva reprezentari, printre care si cea a unei mumii, propabil o imagine a zeului egiptean Osiris intins intr-o barca, si o reprezentare a lui Harpocrate, zeul copil al linistii, asezat pe un scaunel, acoperindu-si gura cu mana dreapta. Harpocrate este de fapt zeul egiptean Horus, fiul lui Isis si Osiris, care a fost adoptat in mitologia elena dupa cucerirea Egiptului de catre Alexandru Macedon. Ciudat este ca pe amuleta se regaseste si o reprezentare a unei creaturi mitologice denumite cynocephalus (un om cu cap de caine), care imita gestul lui Harpocrate de a-si acoperi gura cu mana. Mesajul palindromului de pe cealalta parte a amuletei se traduce prin ‘Iahweh este cel ce poarta numele secret, leul lui Re pazeste (sau este pazit in) templul sau’.

Arheologii au descoperit palindromuri similare si in alte locatii, conform lui Joachim Sliwa, profesor la Institutul de Arehologie din cadrul Universitatii Jageloniene din Cracovia (Polonia), care a publicat un articol despre aceasta amuleta in revista Studies in Ancient Art and Civilization. Sliwa mai noteaza faptul ca palindromul contine doua mici greseli, fiind inscriptionat in doua locuri cu litera greceasca ce reprezinta grupul fonetic ‘rho’ in locul lui ‘v’. Aceasta amuleta a fost descoperita in vara anului 2011 de o echipa de arheologi ce lucra in cadrul Proiectului Paphos Agora. Condusa de profesorul Ewdoksia Papuci-Wladyka de la Universitatea Jageloniana, aceasta echipa excava situl unei vechi agora (piata) de la Nea Paphos. Astfel de amulete aveau rolul de a-i apara de pericole pe cei care le purta.

Vezi si DESCOPERIREA SECOLULUI trecut poate schimba ISTORIA LUMII din temelii

In perioada secolelor V – VI, Ciprul facea parte din Imperiul Roman de Rasarit (Imperiul Bizantin). Imperiul Roman s-a scindat in secolul IV, Ciprul intrand in sfera de influenta a Bizantului care a cunoscut apogeul dupa prabusirea Imperiului Roman de Apus din secolul V. In aceasta perioada crestinismul era religia oficiala a Imperiului Roman de Rasarit, insa practicile si traditiile politeiste au continuat sa se perpetueze alaturi de ‘noua’ mitologie crestina, asa cum ilustreaza si aceasta amuleta.

Vezi si Ce au gasit egiptologii in craniul unei mumii vechi de 2.600 de ani

‘Crestinismul coexista cu religiile pagane la Phapos, in perioada din care provine aceasta amuleta’, a explicat Papuci-Wladyka.

Amuleta nu respecta insa modul in care personajele mitologice Harpocrate si cynocephalus sunt de obicei reprezentate. Acest lucru denota fie ca artizanul din secolul V nu cunostea exact modul in care trebuie reprezentate aceste personaje, fie ca reprezentarea lor are o alta semnificatie ce nu a fost inca inteleasa. Spre exemplu, in mitologia egipteana Harpocrate nu este prezentat stand pe un scaunel, ci pe o floare de lotus. De asemenea, omul cu cap de caine, cynocephalus, nu trebuia sa imite gestul zeului linistii. In reprezentarile clasice, cynocephalus apare in fata lui Harpocrate cu bratele ridicate in semn de adoratie.

‘Nu am gasit nicio justificare pentru reprezentarea lui cynocephalus cu un brat acoperindu-si gura, la fel ca Harpocrate’, a precizat Sliwa.

La fel de ciudat este si faptul ca artistul care a realizat amuleta a ales sa traseze linii in zig-zag in interiorul contururilor lui Harpocrate si cynocephalus, imitand bandajele folosite in mumificare, ceea ce sugereaza faptul ca acestia trebuiau sau urmau sa fie mumificati alaturi de Osiris. Ori daca omul cu cap de caine poate fi reprezentat ca mumie, nu acelasi lucru se poate spune despre zeul Harpocrate. ‘Reprezentarea lui Harpocrate cu bandaje de mumie nu are nicio justificare’ mitologica, conform lui Joachim Sliwa

Adauga un comentariu