Magazin

Descoperire importanta. Un vaccin universal impotriva cancerului poate deveni realitate

Publicat: 02 iun. 2016
1

Un vaccin universal impotriva cancerului poate deveni in curand realitate in urma unei importante descoperiri din domeniul geneticii cu privire la refacerea legaturilor intre celulele imunitare pentru a ataca orice tip de boala, conform unui material publicat in ultimul numar al revistei Nature, informeaza joi cotidianul britanic The Telegraph.

Noua terapie potentiala implica injectarea unor microparticule continand cod genetic in organism. Odata patrunse in organism aceste microparticule pornesc in cautarea celulelor imunitare si le invata sa recunoasca si sa atace diferite tipuri de cancer. Oamenii de stiinta au demonstrat anterior ca este posibil sa modifice celulele imunitare in afara organismului pentru a recunoaste tesuturile maligne, insa pentru prima oara se reuseste actionarea asupra celulelor imunitare direct din organism. Iar cum codul lor genetic poate fi reprogramat pentru orice tip de cancer, aceasta terapie poate fi universala — medicii nu vor avea nevoie decat de profilul genetic al unei anumite tumori pentru a realiza un vaccin specializat care nu numai ca va lupta impotriva celulelor canceroase, dar va elimina si pericolul reaparitiei bolii.

Pana in prezent, experimentele derulate pe cobai au demonstrat ca acest vaccin declanseaza un puternic raspuns imunitar, iar testele desfasurate pe trei pacienti cu cancer de piele au demonstrat ca tratamentul poate fi tolerat de organismul uman.

„Aceste vaccinuri sunt ieftine, se produc rapid si practic orice antigene tumorale pot fi codate in ARN”, a precizat coordonatorul cercetarilor legate de acest vaccin, Prof. Ugur Sahin, director al Centrului pentru Oncologie Translationala de la Universitatea germana Johannes Gutenberg. „Abordarea pe care o prezentam poate fi considerata drept o noua clasa de vaccinuri cu aplicabilitate universala in imunoterapia cancerului”, a adaugat el.

Echipa si-a orientat cercetarile spre o clasa particulara de celule imunitare — celulele dendritice — celule santinela aflate mereu in cautarea corpurilor straine care patrund in organismul nostru. Imediat ce o celula dendritica detecteaza o celula straina, asa cum este o celula tumorala, recolteaza molecule de la suprafata ei si le transmite celulelor ucigase T (limfocitele T) pentru ca acestea sa recunoasca tipul de tesut pe care trebuie sa-l atace si asa incepe lupta sistemului imunitar impotriva bolii. Insa celulele canceroase arata foarte similar cu cele normale si, de aceea, sistemul imunitar le evita des.

Noua tehnologie de vaccin implica plasarea unui mic fragment de cod genetic intr-o nanoparticula care, odata patrunsa in organism, va fi atrasa de dendritele din splina, ganglionii limfatici si maduva spinarii. Ajunsa la destinatie, nanoparticula determina generarea unui antigen ce este apoi folosit pentru identificarea tuturor celulelor canceroase cu aceleasi semnalmente din organism — un fel de portret robot in virtutea caruia sunt atacate si eliminate toate celulele tumorale din organism. Autorii cercetarii au demonstrat ca aceasta metoda determina un puternic raspuns imunitar din partea limfocitelor T.

Noul vaccin a fost insa testat pana in prezent pe doar trei pacienti umani, fiind nevoie de o serie de teste clinice mai concludente pentru a confirma ca este sigur si eficient.

Adauga un comentariu