Actualitate

Descoperire incredibila! Biblia a fost scrisa la mult timp dupa ce au aparut aceste povesti

Publicat: 03 feb. 2016

Aceasta veste s-ar putea sa nu le placa religiosilor, dar reprezinta rezultatul unui studiu amanuntit: multe dintre basmele cunoscute sunt mai vechi decat limbile europene si decat religiile.

Studiul a fost publicat in Royal Society Open Science si deschide posibilitatea ca povestile sa fi influentat scrierile din mitologia greaca si romana, precum si Biblia si alte lucrari religioase. „Versiuni ale cunoscutului basm Frumoasa si Bestia sau Jack si vrejul de fasole au fost aici inainte de multe limbi europene moderne, precum engleza, germana, rusa si franceza si probabil au fost spuse intr-o limba ancestrala, din care au evoluat cele de acum”, a explicat Jamshid Tehrani de la Universitatea Durham pentru Discovery News. Acesta spune ca majoritatea dateaza de 4.000-6.000 de ani.

Tehrani si Sara Graca Silva de la Universitatea din Lisabona au investigat daca cele 275 de basme indo-europene erau mai degraba impartasite de populatii apropiate ca grade de rudenie decat de cele indepartate. Au vrut sa verifice daca aceasta impartasire de povesti ar fi putut prezice apropierea geografica si lingvistica, noteaza The Washington Post.

Basmul Jack si vrejul de fasole, de exemplu, este vechi de cinci mii de ani. Cel mai vechi este Fierarul si Diavolul, care ar data de acum sase mii de ani, adica de prin Epoca Bronzului. Este povestea unui fierar care face un pact cu Moartea, pentru a capata puteri supraomenesti, dupa care-l pacaleste pe Diavol, pentru a-si recapata sufletul.

Majoritatea povestilor din colectia fratilor Grimm, pe de alta parte, erau in general povestite de femei si circulau prin viu grai. Prin urmare, nu e de mirare faptul ca majoritatea temelor sunt unele uzuale, precum casnicia, nasterea copiilor, sexul si neintelegerile din sanul familiei. Potrivit lui da Silva, acestea au fost preluate in timp si readaptate de barbati, devenind „manuale de comportament corespunzator si reflectii ale asteptarilor culturale si sociale. De exemplu, fetele rele sunt de obicei portretizate ca fiind urate si ranchiunoase”.

Nu toata lumea este insa de acord cu descoperirea cercetatorilor de la Universitatea din Durham. Un expert in folclor de la Universitatea din California, Berkeley, John Lindow, contesta originea basmului Fierarul si Diavolul. El se indoieste ca in vocabularul de acum sase mii de ani ar fi existat cuvantul „fierar”, lucru ce-l face sa creada ca povestea respectiva ar fi de fapt mai recenta. Autorii studiului isi mentin insa punctul de vedere si spun ca astfel de povesti sunt transmise din generatie in generatie, din timpuri stravechi. De asemenea, ei cred ca la fel cum biologii inteleg evolutia prin compararea ADN-urilor animalelor, si ei pot inteleger cultura prin elucidarea originilor misterioase ale povestilor care o definesc.loading...

Adauga un comentariu