Arheologie

Descoperire inedita a arheologilor: ce popor a inventat, de fapt, toporul

Publicat: 15 mai 2016

Arheologii australieni considera ca au descoperit cel mai vechi de topor confectionat de om in istorie, oferind o dovada ca omenirea a dezvoltat acest tip de unealta cu 10.000 de ani mai devreme decat se crezuse pana acum, releva un studiu publicat in revista „Australian Archaeology”, citat de agentia de presa Xinhua.

Fragmentul a fost descoperit in regiunea Kimberley din Australia de Vest si a fost datat cu o vechime intre 45.000 si 49.000 de ani. Minusculul topor, asemanator unei miniaturi, este cu 10.000 de ani mai in varsta decat cele mai vechi fragmente anterioare cunoscute, gasite in nordul Australiei in anul 2010.

„In Japonia, aceste topoare apar (de asemenea) acum aproximativ 35.000 de ani. Dar, in cele mai multe tari din lume sosesc odata cu agricultura (aproximativ) acum 10.000 de ani”, a declarat Sue O’Connor, care a descoperit fragmentul, profesoara la Australian National University School of Culture, History and Language, in cadrul unei emisiuni la Australian Broadcasting Corporation (ABC), relateaza Agerpres.

Vezi si Mumia reginei Sesheshet, mama faraounul Teti, descoperita in Egipt

Aceasta inseamna ca aborigenii australieni, despre care istoricii cred au sosit pe continent acum 50.000 — 55.000 de ani, au avut abilitati mai sofisticate de confectionare a uneltelor mai devreme decat se crezuse anterior.

„Artefactele din piatra australiene au fost adesea caracterizate ca fiind simple”, a spus O’Connor. „Dar, in mod clar nu este cazul atunci cand aveti aceste topoare cu maner mai devreme in Australia decat oriunde altundeva in lume”, a declarat specialista.

O’Connor a gasit fragmentele din anii 1990, dar a re-examinat descoperirea in anul 2014. Ea a cerut ajutorul profesorului Peter Hiscock de la Universitatea din Sydney pentru a verifica aceasta descoperire.

Echipa care a facut analizele cu radiocarbon in stratul de sedimente de carbune unde a fost gasit fragmentul de topor, a datat piesa arheologica la 43.941 — 48.875 de ani.

De asemenea, Hiscock a declarat ca artefactul nu ar fi putut fi slefuit in mod natural, ceea ce inseamna ca un om trebuia sa ii dea forma si sa il lustruiasca pe o stanca mai moale. Pentru a dovedi punctul sau de vedere, Hiscock a luat bazalt din aceeasi zona in care a fost descoperit toporul si l-a frecat pe gresia din apropiere.

„A fost nevoie de 800 de miscari duble pentru a obtine aceeasi netezime (ca a fragmentului de topor)”, a declarat el pentru ABC, adaugand „Nu e genul de lucru care se intampla in mod accidental”, mai noteaza agentia Xinhua.loading...

Adauga un comentariu