Magazin

Descoperire inedita in Antarctica

Publicat: 30 dec. 2013
1

Reprezentantii organizatiei New Zealand’s Antarctic Heritage Trust au descoperit recent in Antarctica negativele unor fotografii realizate in urma cu aproape 100 de ani, de o echipa de exploratori care a incercat sa traverseze continentul inghetat. Ele se aflau intr-o coliba construita in 1912 de al doilea grup de oameni care a ajuns vreodata la Polul Sud, relateaza cnn.com.

Negativele, imprimate pe nitrat de celuloza, infatisau fotografii realizate in perioada 1914-1917 de membrii echipajului lui Ernest Shackleton, un explorator britanic ce a incercat sa traverseze Antarctica de la Marea Weddell la Marea Ross, via Polul Sud. El si echipa sa au fost nevoiti sa se adaposteasca intr-o coliba, dupa ce nava lor a esuat pe mare.

Robert Falcon Scott si-a dorit sa fie primul om care ajunge la Polul Sud. A atins cel mai sudic punct al globului in ianuarie 1912 pentru a descoperi ca norvegianul Roald Amundsen i-o luase inainte (in urma cu 33 de zile). Scott si o parte dintre camarazii sai au murit in martie 1912, pe drumul de intoarcere spre casa. In timpul petrecut pe continentul inghetat ei si-au construit insa o coliba. Aceasta a ajuns sa fie folosita cativa ani mai tarziu si de Shackleton si echipajul sau, care au vrut sa traverseze Antarctica. Trei dintre ei au murit in 1916.

Intr-o camera a colibei in care au stat, intr-o cutie de mici dimensiuni, cercetatorii neozeelandezi au descoperit mai multe negative foto, lipite intre ele, care contineau 22 de imagini. Multe dintre ele erau deteriorate, insa reprezentantii New Zealand’s Antarctic Heritage Trust spun ca au putut recunoaste cateva peisaje antarctice fotografiate.

Adauga un comentariu