Magazin

Descoperire istorica. Forma de viata NECUNOSCUTA, gasita intr-un lac ascuns timp de milioane de ani

Publicat: 08 mart. 2013
Cercetatorii rusi spun ca au descoperit o forma de viata bacteriana „necunoscuta si neclasificata” in lacul Vostok, care se afla ingropat la 4 kilometri sub gheata din Antarctica, scrie Jurnalul.ro. Anul trecut, echipa rusa a forat prin cei 4 kilometri de gheata pentru a ajunge la lac si a colecta probe. Se crede ca lacul Vostok a ramas izolat de mediul inconjurator vreme de milioane de ani, din cauza stratului de gheata de deasupra si ca ar putea contine astfel de forme de viata, neintalnite in alta parte.
„Dupa ce am eliminat orice posibilitate ca probele sa fi fost contaminate, am descoperit bacterii cu AND care nu coincide cu nicio alta forma de viata pe care o cunoastem”, a declarat Sergei Bulat, genetician la Institutul de Fizica Nucleara din Sankt Petersburg.
„Putem spune ca aceasta forma de viata este necunoscuta si neclasificata”, a adaugat acesta.
Sergei Bulat a adaugat ca o bacterie, in particular, a atras atentia echipei, ADN-ul acesteia fiind cu mai putin de 86% similar orice alta forma de viata.
„Cand similaritatile scad sub 90%, inseamna ca avem parte de un organism necunoscut”, a spus Bulat.
Totusi, rezultatele cercetatorilor rusi trebuie verificate si de experti independenti inainte ca concluzia lor sa fie acceptata.
Lacul Vostok se situeaza in estul Antarcticii, intr-unul dintre cele mai aspre medii de pe Pamant. Aici a fost inregistrata cea mai scazuta temperatura masurata vredata pe planeta noastra, – 89 de grade Celsius, pe 21 iulie 1983.
Statia de cercetare Vostok a fost construita de rusi in in 1956, iar testele efectuate cu ajutorul sonarelor au indicat ca gheata de aici acopera un lac lichid. Ipoteza a fost confirmata in 1990, de cercetatorii britanici, care au folosit radare sofisticate.
Lacul subteran Vostok are o suprafata de 15.000 de kilometri patrati si o adancime de 800 de metri. loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit